Ruismestari-kilpailu starttaa - mitä kuuluu vuoden 2015 voittajalle?

Tänä vuonna ratkaistaan, kenestä tulee Ruismestari vuosimallia 2017

Tänä vuonna ratkaistaan, kenestä tulee Ruismestari vuosimallia 2017. Pro Ruis yhdistyksen järjestämässä viljelykilpailussa kilpaillaan tänä syksynä puitavasta ruissadosta ja voittoon vaikuttavat koko ruisalan keskisadon lisäksi sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Kyseessä ei siis ole pelkästään puhdas satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään myös muihin tekijöihin, kuten viljelyn taloudellisuuteen. Kilpailu järjestetään nyt toista kertaa ja mukana on jopa 22 innokasta rukiin viljelijää eri ikäluokista ja eri puolilta Suomea. Voittajan valitsee raati, johon kuuluu Pro Ruis ry:n, Multivan, Fazer Myllyn, Borealin, ViljelijänBernerin, Yaran ja Luken edustajat sekä kolme viljelijäjäsentä. Voittajalle on luvassa Ruismestari-tittelin lisäksi Multivan TR200-perävaunu sinisellä erikoisvärityksellä.

Hybridit opettavat Ruismestari 2015-voittajaa

Ensimmäisen kerran Ruismestari-kilpailu järjestettiin

MTY Mäki-Latvala vei voiton Ruismestari 2015-kisassa. Mikko Mäki-Latvala ja Veikko Mäki-Latvala  pyörittävät tilaa yhtymänä.
vuonna 2015, jolloin voiton vei MTY Mäki-Latvala Ilmajoelta. Mikko Mäki-Latvala ja hänen setänsä Veikko Mäki-Latvala viljelevät Mäki-Latvalan tilaa yhtymänä päätuotantosuuntanaan sikatalous. Tänä vuonna Mikko on mukana valitsemassa uutta Ruismestaria yhtenä raadin jäsenenä.

Kaksikon ruisinnostus ei suinkaan ollut Ruismestari-kilpailun ansiota, vaan se on ollut osa viljelykiertoa käytännössä aina. Niin myös tänäkin vuonna, yhteensä 23 hehtaarilla. Lajikkeina ovat SU Performer, KWS Livado ja SU Cossani.

- Kilpailun myötä kasvustoja tuli tarkkailtua normaaliakin enemmän. Hybridirukiit vastaavat hyvin viljelyyn panostamiseen ja niiden viljelystä oppii jatkuvasti uutta. Se pitää kipinää ja viljelykiinnostusta yllä, kertoo Mikko Mäki-Latvala.

Hyvä sato vaatii huolellisuutta

Rukiissa näkyy jo tähkä Ilmajoella.

Vierailu yhtymän SU Performer -ruislohkolle kesäkuun 14.päivä todistaa, että viljelyyn panostaminen todellakin kannattaa. Kasvusto on juuri tulossa tähkälle ja näyttää ilta-auringossa upealta.

- Ruis ei vaadi taikatemppuja, mutta huolellisuus ja tarkoituksenmukaisuus kaikissa työvaiheissa ratkaisevat. Riittävän aikainen kylvö ja tarkasti muokattu maa ovat onnistumisen perusedellytyksiä, pohdiskelee Mäki-Latvala.

Lohko on maalajiltaan hienoa hietaa, joka on syksyllä kynnetty, tasausäestetty ja joustopiikkiäestetty. Kylvöille päästiin huonojen sääolosuhteiden vuoksi tavanomaista myöhemmin, vasta 26.8. Rukiin esikasvina on ollut ohra ja sitä ennen syysrapsi.

Ennen kylvöä lohkolle levitettiin lietettä ja kylvön yhteydessä annettiin starttilannoitus. Keväällä lannoitusta on täydennetty reilusti kaliumia sisältävällä lannoitteella ja mangaanipitoista lehtilannoitetta ruis on saanut kerran syksyllä ja kahdesti keväällä. Kasvinsuojeluruiskutuksia lohkolle on tehty syksyn ja kevään aikana yhteensä neljä.

Viljelykokemukset vaihtoon

- Hyvin perustettu kasvusto sietää koviakin talviolosuhteita, mutta

Mikko Mäki-Latvala on tyytyväinen kasvustoon, SU Performer on pensonnut runsaasti.
viljelytoimien laiminlyönnistä osaa hybridiruis kyllä rokottaa, toteaa Mäki-Latvala.

Yhtenä Ruismestari-kilpailun tärkeimpänä tehtävänä Mäki-Latvala pitääkin rukiin viljelykokemusten jakamista ja kehottaa kilpailijoita kertomaan niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin.

- Rukiilla on realistista päästä keskieurooppalaiseen satotasoon, joten kaikki vinkit tänne pohjolaan ovat tervetulleita, summaa Mäki-Latvala.

Ruismestariraati vierailee jokaisella kilpailutilalla kesän aikana. Kilpailun etenemistä ja tilavierailuja seurataan Farmitin juttusarjassa. Voittaja julkaistaan joulukuussa 2017.

Lisätietoja kilpailusta ja sponsoreista: www.proruis.fi/ruismestari

Teksti ja kuvat: Katri Ala-Kleemola

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja