VYR:n kasvustoseuranta - sateet vauhdittaneet kasvustojen kehitystä

Kaivatut sateet ovat saaneet kasvustot vauhdikkaaseen kasvuun

Kaivatut sateet ovat saaneet kasvustot vauhdikkaaseen kasvuun. Kevätviljat ovat versomisvaiheen alussa. Öljykasvit ovat pääosin ohittaneet sirkkalehtivaiheen. Ruis on tähkällä, syysvehnät puolestaan lippulehtiasteella. Myös rikat kasvavat ripeästi.

Uudellamaalla ja Hämeessä kevätviljat sekä öljy- ja palkokasvit näyttävät hyviltä tai kohtalaisilta. Öljykasvien lehdet ovat kehittymisvaiheessa ja viljat ovat pensomisvaiheessa. Rukiit ovat tulleet tähkälle. Syysvehnät ovat lippulehtiasteella ja tulossa pian tähkälle, niiden kirjavuus on hävinnyt kasvustoista. Kevätviljojen ja öljykasvien ruiskutuksia on tehty. Juolavehnä- ja hukkaruiskutukset ovat vasta edessä. Öljykasvien kirppatilanne ei ole ollut paha, mutta rapsikuoriaisia kannattaa pitää silmällä. Satonäkymät ovat kohtalaisen hyvät.

Kymenlaaksossa suurin osa kevätviljoista on versomisvaiheessa. Ensimmäisenä kylvetyistä viljoista voi löytää jo solmun. Tasaisesti orastuneet kasvustot näyttävät hyviltä ja satopotentiaalia näyttää olevan. Sen vuoksi täydennyslannoitukset ovat paikoitellen tarpeen. Sateista itäneet kasvustot ovat vasta orastumassa ja jäävät luultavasti aukkoisiksi. Rypsissä on kolme kasvulehteä ja kevätrapsi kasvattaa vartta. Öljykasveista ei ole tarvinnut torjua kirppoja tänä vuonna.

Etelä-Pohjanmaalla kevätviljat näyttävät hyviltä. Pitkän kylvökauden vuoksi osa viljoista on vasta tullut oraalle kun taas osa on jo versomisvaiheessa ja rikkaruiskutuksia vailla. Rypsi on sirkkalehdellä tai aikaisessa kasvulehtivaiheessa ja rapsissa on 3-4 kasvulehteä. Syysviljoista ruis on tähkällä ja ohra orasvaiheessa. Kiireisimmän ruiskutusajan arvellaan olevan loppuviikolla tai ensi viikolla, vaikka viljoille ja öljykasveille on jo tehty ruiskutuksia. Rapsia, vehnää, hernettä ja härkäpapua on vaihdettu kauraan ja ohraan. Satonäkymät ovat hyvät.

Keski-Pohjanmaalla suurin osa kasvustoista on 2-4 -lehtiasteella tai vasta tulossa oraalle, mutta aikaisimmat kevätvehnät ja ohrat ovat pensomisvaiheessa. Kuivuudesta johtuen rikkakasveja ei ole ehtinyt taimettua kovinkaan paljon. Kauraa vaihdettiin hieman ohraksi, ja ohraa heinäksi tai muuksi satoa tuottamattomaksi pelloksi.

Pohjanmaalla kasvukausi näyttää lupaavalta ja satonäkymät hyviltä, vaikka kasvuajassa ollaan myöhässä. Kevätviljojen rikkaruiskutuksia tehdään parhaillaan. Ohra-ala kasvoi suunnitellusta ja myös varhaisia lajikkeita kylvettiin suunniteltua enemmän.

Ylä-Savossa ensimmäiset kylvöt ovat oraalla. Ensi viikolla tehdään ensimmäisiä rikkaruiskutuksia.

Keski-Suomessa kevätviljakasvustot näyttävät tasaisilta ja kellastumia ei ole lainkaan. Kevätviljat ovat versomisvaiheessa ja syysviljat ovat pian tähkällä. Ruiskutuksia aloitetaan ensi viikon lopulla. Heinäkasvustoja kylvettiin aiottua enemmän.

Varsinais-Suomessa sateet ovat virkistäneet kevätkylvöisiä kasveja. Paikoitellen sateita on tullut niin paljon, että kasvustot ovat kellastuneet. Kevätviljat pensovat ja syysviljojen kasvu etenee todella hitaasti. Kevätviljoilla rikkaruiskutukset ovat käynnissä, mutta paikoitellen märkyys on hidastanut ruiskutuksia. Öljykasveilla rikat on lähes ruiskutettu ja nyt torjutaan kirppoja. Harvoja ja epätasaisia kasvustoja on paljon, mutta hyviäkin näkyy. Suorakylvöt näyttävät jääneen harvoiksi. Harvoilta ja kellastuneilta kasvustoilta ei odoteta huippusatoja, mutta muilta voi tulla hyvä sato.

Etelä-Karjalassa kevätviljat näyttävät hyvältä ja ovat 2-3 lehtiasteella. Harvojakin paikkoja on, mutta sateet paransivat tilannetta. Öljykasvit näyttävät taimettuneen suhteellisen hyvin, rapsit ovat pian ruusukevaiheessa. Rukiit ovat pian tähkällä ja syysvehnät ovat kirjavia. Joitain syysviljoja uusittiin kevätviljoille. Kylmyys ja kuivuus ovat suurimmat riskitekijät ja alavilla mailla on ollut hallavahinkoja.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja