Olet täällä

Peltomaan laatutesti kannattaa tehdä kesän aikana

Vuonna 2015 ympäristökorvaukseen sitoutuneiden viljelijöiden on tehtävä peltomaan laatutesti vuoden 2018 huhtikuun loppuun mennessä.

Peltomaan laatutestin tekeminen kuuluu viisivuotisen ympäristösitoumuksen ehtoihin. Lohkojen kuntoa kannattaa tarkastella jo kasvukauden aikana ja kirjata havaintoja ylös. Laatutesti on tehtävä kaikista yli 0,5 hehtaarin peruslohkoista, jotka viljelijä on ilmoittanut viimeisimmässä tukihakemuksessaan.

Arvioitavina ovat:

  • perusparannustoimet
  • viljelytoimet
  • maan ominaisuudet
  • kasvusto ja maaperäeliöstö

Katso tarkka lista kaikista laatutestissä arvioitavista asioista mavi.fi-sivustolta.

Laatutestin tulokset voi palauttaa lokakuusta alkaen Vipu-palvelussa. Arviointitietojen lähettämisen voi hoitaa esimerkiksi ympäristökorvauksen syysilmoituksen yhteydessä. Myöhässä palautettu laatutesti vähentää ravinteiden tasapainoisen käytön korvausta, joten laatutesti kannattaa palauttaa ajoissa.

Laatutestin tarkoituksena on maan biologisten ja fysikaalisten ominaisuuksien määrittäminen ja maan laadun arviointi. Tavoitteena on kiinnittää huomiota keskeisiin ympäristötekijöihin ja siten parantaa pellon kasvukuntoa ja sadon muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä. Myös maaperän, vesistön ja lajiston suojelua halutaan parantaa.

 

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

Ylitarkastaja Riikka Klemola
0295 31 2430
riikka.klemola@mavi.fi

 

Lähde: Maaseutuvirasto, Mavi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä