Perunan rikkatorjunta on ajankohtainen

Kevään ”viivästymistä” enemmän on perunan kasvuun vaikuttanut kevään kuivuus. Keskeisillä tuotantoalueilla Keski-Pohjanmaalla ja Suupohjassa on viimeisen kuukauden sademäärä ollut vain 20-40 % normaalista. Tämä asettaa haasteen myös rikkojen torjunnalle.

Kevään ”viivästymistä” enemmän on perunan kasvuun vaikuttanut kevään kuivuus. Keskeisillä tuotantoalueilla Keski-Pohjanmaalla ja Suupohjassa on viimeisen kuukauden sademäärä ollut vain 20-40 % normaalista. Tämä asettaa haasteen myös rikkojen torjunnalle.

Näissä olosuhteissa kun rikkaruohot eivät ole vielä itäneet, mutta peruna alkaa tulemaan taimelle, tulee usealle mieleen kysymys, miten tulisi toimia ?

Yksi vaihtoehto on tehdä multaus (tosin samalla on riski vähäisenkin kosteuden menettämiselle maasta) ja odottaa kun uudet rikat ovat taimettuneet. Sen jälkeen tehdään torjunta valmisteilla jotka eivät vioita jo taimettunutta perunaa. Käytännössä vaihtoehtoina ovat Senkor ja Titus WSB.

Oikein onnistunut rikkatorjunta seoksella Fenix + Senkor + Spotlight Plus
Niillä alueilla, missä maan kosteustila on lähempänä normaalia, on suositeltavaa tehdä ruiskutus ennen perunan taimettumista seoksella Fenix 1,5 l/ha + Senkor 0,25 l/ha. Jos matara ja eri lajin tattaret ovat ruiskutushetkellä taimettuneet, kannattaa joukkoon lisätä Spotlight Plus 0,25 l/ha. Tällä seoksella saadaan laaja teho rikkoihin, mutta se tulee ruiskuttaa viimeistään kun 5-10 % perunasta on taimella.

Moni saattaa myös miettiä, saisiko annoksen määrää lisäämällä lisättyä tehoa rikkoihin. Tämä ei valitettavasti kuivissa olosuhteissa toimi. Riskinä on myös maavaikutuksen liiallinen voimistuminen silloin, kun maaperän kosteustila myöhemmin palautuu normaaliksi. Tämä on otettava huomioon erityisesti keveillä, vähämultaisilla, kivennäismailla.

Perunaa viljellään valitettavan paljon vuodesta toiseen samoilla

Kuivuuden seurauksena myös rikkaruohojen taimettuminen on epätasaista tänä vuonna.
lohkoilla. Tämä tuo mukanaan myös rikkakasvien lajittumista ja vaikeiden rikkojen torjunnan vaikeutumisen. Yksi perunamaiden vakio rikkaruoho on peltovalvatti. Sen torjuntaan ei ole käytännössä kuin yksi valmiste; Titus WSB. Se tulee ruiskuttaa ennen rivivälien umpeutumista, kun valvatissa on 6-8 lehden ruusuke. Käyttömäärä on 35 – 50 gr/ha, Joukkoon lisätään kiinnitettä; esim. Sito Plus 0,2 l/ha. Moni käyttää Titusta jo varsinaisessa rikkatorjunnassa seoksena esim Senkorin kanssa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Tituksen suurin sallittu käyttömäärä yhden kasvukauden aikana on 50 g/ha. Paras keino torjua valvatti on käyttää välivuosina viljalla Ariane S – valmistetta. Sen ei ole käytännössä todettu vaikuttavan seuraavan vuoden kasvuun perunalla, kunhan lohkot kynnetään huolellisesti syksyllä.

Asko Seppänen

Viljelijänberner

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja