Olet täällä

Varsinaissuomalaista ruisosaamista mukana kilpasilla

Loimaan Kojonkulmalla tilaa pitävä Hannu Eskola on yksi Ruismestari-kilpailun konkareista. Vuonna 2015 järjestetyssä viljelykilpailussa sijoitus oli kolmas ja tällä kertaa kilpailuhenkisen nuoren viljelijän tavoitteena on mikäs muukaan kuin voitto.

Ruismestari-kilpailija Hannu Eskola keskellä KWS Livado -peltoa- Nyt on koko sato kylvetty itse, omiin nimiin, toteaa Hannu Eskola kilpailustrategisista muutoksista kysyttäessä.

Tilalla sukupolvenvaihdos viimeisteltiin vuodenvaihteessa 2015, joten edellisellä kierroksella kilpailusadossa näkyi osittain vielä aiemmankin isännän käsiala.

Tänä vuonna ruista on viljelyssä yhteensä 40 hehtaaria, joilla lajikkeina ovat hybridirukiit KWS Livado ja Evolo. Keskellä laajaa peltoaukeaa sijaitsevat ruislohkot ovat vaikuttava näky. Kasvustot ovat hyvinvoivan näköisiä ja viimeisiä heilimöinnin merkkejäkin on vielä havaittavissa.

- Molemmille lajikkeille on tehty samat viljelytoimenpiteet. Mielestäni Livado-kasvusto näyttäisi paremmalta, sen kasvusto on tiheämpi, kertoo Eskola.

 

Huolellista muokkausta ja tarkkaa lannoitusta

Evolo-hybridiruista on viljelyssä tänä vuonna yli puolet tilan ruispinta-alasta. Koko tilan ruisala kylvettiin elokuun loppupuolella, noin viikon ajanjaksolla. Kolmanneksella pinta-alasta kylvömuokkauksena oli kyntö, tasausäestys ja jyrsintä, loput lohkot on kultivoitu yli 25 cm syvyydeltä. Kultivoinnin jälkeen osa alasta lautasmuokattiin ja jyrsittiin, osalle kultivointi tehtiin kahdesti ennen jyrsintää.

- Uusi kultivaattori innosti kokeilemaan erilaisia tekniikoita, tavoitteena oli saada maasta mahdollisimman hienorakenteista. Muokkaustyylien vaikutuksia kasvustoihin on tässä vaiheessa vaikea arvioida, kertoo Eskola.

Eskolan rukiit ovat saaneet kahteen lannoituskertaan jaettuna ympäristötuen sallimat enimmäismäärät fosforia ja typpeä. Syksyllä kasvustolle on annettu Tällä hetkellä Livado-kasvusto näyttää Hannu Eskolan silmään paremmalta. Kasvusto on Evoloa tiheämpää. mangaanipitoinen hivenlannoitus talvehtimista parantamaan ja syyskuun puolessa välissä on ruiskutettu kahukärpäset. Keväällä rikka- ja tautitorjuntaruiskutusten yhteydessä on annettu mangaania ja fosforia sisältävää hivenlannoitusta.

- Olen tyytyväinen, vaikka haasteellinen talvi näkyy muutamana harvempana kohtana. Myös peurat koettelivat kasvustoja ja välillä niitä oli pellolla kuin lypsykarjaa laitumella, naureskelee Eskola.

 

 

Ruismestari 2017-kilpailu on Pro Ruis yhdistyksen järjestämä viljelykilpailu, jossa mukana on 22 viljelijää. Voittoon vaikuttavat sadon määrän lisäksi myös laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajalle on luvassa Ruismestari-tittelin lisäksi Multivan TR200-perävaunu sinisellä erikoisvärityksellä.

Ruismestari-kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa. Kilpailun etenemistä seurataan Farmit -juttusarjassa. Sarjan ensimmäinen osa: Ruismestari-kilpailu starttaa - mitä kuuluu vuoden 2015 voittajalle?

Teksti ja kuvat: Katri Ala-Kleemola

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä