Olet täällä

Ruismestari-raati arvioi ruiskasvustoja Ylönkylässä

Juho ja Kalle Vainion tilalla otettiin viime syksynä ruis takaisin viljelykiertoon muutaman taukovuoden jälkeen.

Veljekset Kalle ja Juho Vainio ovat tyytyväisiä ruiskasvustojen kuntoon. Salon Ylönkylässä sijaitsevalla tilalla työt on jaettu veljesten kesken tasan, kotitilaa puolestaan viljelee vanhempi sukupolvi.

- Halusimme viljelyyn tuottavan syyskasvin ja ruis sopii tilan savisille ja karkeille kivennäismaille hyvin. On myös mukava tietää, että tuottaa sellaista, mille on kotimaassa kysyntää, kertoo Juho Vainio.

Elokuun toiseksi viimeisellä viikolla ruista kylvettiin yhteensä 20 hehtaarille kynnettyyn ja vaakatasojyrsimellä muokattuun maahan. Kyntämällä tavoiteltiin kunnollisen vesitilan aikaansaamista ja samalla vältyttiin myös etanantorjunnalta kasvijätteen hautauduttua tehokkaasti.  Vaakatasojyrsin sen sijaan takasi sopivan mururakenteen Tillin jälkeen kylvetty ruis (kuvassa oikealla) erottui syksyllä edukseen muusta kasvustosta, jossa esikasvina oli ohra. kerta-ajolla.

- Esikasveina rukiilla oli lohkosta riippuen kevätvehnä, ohra tai tilli. Etenkin syksyllä kasvustosta erottui parhaimpana tillin jälkeen kylvetty ruis, kertoo Kalle Vainio.

Lajikkeeksi tilalle valikoitui suosittu KWS Livado, sillä viljelyyn haluttiin ehdottomasti uudentyyppinen hybridilajike.

 

 

Elinvoimainen kasvusto lupaa satoa

KWS Livado oli kasvattanut kookkaan tähkän. Heinäkuun alussa tehdyllä Ruismestari-raadin tilakäynnillä saatiin ihastella tasaista ja vahvaa ruiskasvustoa. Reheväkasvuinen ruis onkin saanut kasvunsäädettä jo kolmesti ja näyttää sadontuottokyvyltään lupaavalta. Talvituhoja kasvustosta on vaikea nähdä, vaikka talviolosuhteet eivät tällä kertaa kaikkein suotuisimmat olleetkaan.

- Hybridilajikkeen talvenkestokyky yllätti positiivisesti. Pelto oli keväällä yhtä jääkenttää eikä olisi ikinä uskonut, että siellä on enää mitään jäljellä, kertoo Juho Vainio.

Talvehtimiseen olikin panostettu myös kasvustojen syyslannoituksessa. Huomiota oli kiinnitetty erityisesti riittävään kalium-tasoon, joka parantaa rukiin talvenkestävyyttä. Ruismestari-raadin jäsenet Anne Kerminen Yaralta ja Lasse Matikainen ViljeljänBerneriltä arvioivat tilan ruispeltoja. Syksyllä kasvustosta torjuttiin myös kahukärpäset ja lumihome.

Aikaisin keväällä rukiin typpivarastoja täydennettiin ja myöhemmin toukokuun aikana annettiin kasvinsuojeluruiskutusten yhteydessä mangaania ja muita hivenravinteita. Nuoret viljelijät kertovatkin, että ajokertoja optimoimalla on haluttu vaikuttaa myös viljelyn taloudelliseen puoleen.

- Erittäin hyvännäköinen kasvusto ja väriltään juuri oikeanlainen. Satopotentiaalia tästä kyllä löytyy, totesi Ruismestari-raadin jäsen Anne Kerminen Yaralta.

 

 

Ruismestari 2017-kilpailu on Pro Ruis yhdistyksen järjestämä viljelykilpailu, jossa mukana on 22 viljelijää. Voittoon vaikuttavat sadon määrän lisäksi myös laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajalle on luvassa Ruismestari-tittelin lisäksi Multivan TR200-perävaunu sinisellä erikoisvärityksellä.

Ruismestari-kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa. Kilpailun etenemistä seurataan Farmit -juttusarjassa. Sarjan muut osat löydät täältä.

Teksti ja kuvat: Katri Ala-Kleemola

Kommentit

Samankaltaista sisältöä