Suomen viljasatoarvio 3,7 miljardia kiloa

Suomen vilja-ala pieneni 3 % viime vuodesta, mutta viljasadon arvioidaan silti nousevan hieman

Viljasatoarvio on kokonaisuudessaan viime vuoden tasolla, mutta viljalajikohtaiset satomäärien muutokset voivat olla suuriakin. Muutokset johtuvat osittain kasvien viljelyalan suurenemisesta, kuten rapsilla ja härkäpavulla.

Rapsin viljelyala peittosi tänä vuonna reilusti rypsin alan. Rypsin ja rapsin sato yhdessä voi ylittää 110 miljoonan kilon ollen lähes neljänneksen viime vuotta suurempi. Sato voi nousta vuosien 2005-2011 keskimääräiselle tasolle.

Härkäpapualan hurja nousu jatkuu. Ala nousi neljättä vuotta yli 20 % edellisestä vuodesta. Viljelyala ylitti 22 000 hehtaaria ja pääsi samalle tasolle perunan kanssa. Viljelyalan nousun myötä myös satonäkymiin on tiedossa nousua. Härkäpavun käyttämättömät mahdollisuudet eläinten rehuna ja ihmisravintona luultavasti nostavat alaa vielä tulevaisuudessakin.

Ohrasadon odotetaan olevan 1,5 miljardia kiloa eli noin 80 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuonna. Kaurasadon odotetaan puolestaan nousevan 1,2 miljardiin kiloon mikä on 120 miljoonaa edellistä vuotta enemmän.

Ruissadon kohdalla odotettavissa on 100 miljoonan kilon ylittäminen eli neljänneksen nousu edellisestä vuodesta. Toteutuessaan sato kattaisi kotimaan tavanomaisen ruistarpeen.

Satotilasto

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja