Drone – monipuolinen apu kasvustojen tarkkailuun

Drone tarjoaa viljelijöille ja tutkijoille uuden tavan kasvuston havainnointiin ja tarkkailuun

Drone eli miehittämätön ilma-alus tarjoaa viljelijöille ja tutkijoille uuden tavan kasvuston ja pellon kunnon havainnointiin ja tarkkailuun. Dronen tuottaman tiedon avulla voi myös arvioida kunkin alueen ja lohkon kuntoa erikseen. Sekä kannattavuus että ympäristö hyötyvät, kun esimerkiksi lannoitusta tehdään sitä tarvitsevalle alueelle.

Drone-lennot ovat osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoimaa OPAL-Life-hankketta, jonka avulla halutaan kehittää suomalaista maataloutta ilmastokestävämpään suuntaan. Hankkeessa selvitetään 20 tilalla peltojen sadontuottokykyä yhdessä viljelijöiden kanssa. Pilottitilat sijaitsevat eri puolilla Suomea ja edustavat kattavasti suomalaista maataloustuotantoa.

– Droneja voidaan käyttää pellolla sadontuottokyvyn laskemisen lisäksi muun muassa kasvien kunnon määrittämiseen, karjan laskentaan sekä täsmälannoituksen suunnitteluun. Drone-kaukokartoituksen käyttömahdollisuuksia keksiessä vain mielikuvitus on rajana. Esimerkkejä tutkimuksestamme löytyy nettisivuiltamme dronefinland.fi, kertoo tutkija Roope Näsi Maanmittauslaitokselta.

Sadontuottokykyä ei arvioida pelkästään dronen tuottaman tiedon perusteella, vaan aineistoa kootaan muistakin lähteistä. Pelloista otetaan esimerkiksi satelliittikuvia ja kasvustonäytteitä. Kerätyt aineistot tukevat toisiaan ja muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka helpottaa peltojen sadontuottokyvyn arviointia.

Tutustu OPAL-Life-hankkeeseen

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja