Tavoitteena valkuaisomavaraisuus – Pellonpiennartilaisuus Jurvassa 2.8.

Jyvä Meininki -kiertueen pellonpiennartilaisuudessa tutustutaan Sampo-härkäpapulajikkeeseen

Kotimaista uutuushärkäpapua Sampoa kasvaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa Taneli Marttilan tilalla vajaan seitsemän hehtaarin alalla.

Härkäpapu otettiin mukaan tilan kasvivalikoimaan viljelykiertoa monipuolistamaan sekä maan rakennetta parantamaan. Omaa härkäpavun viljelyosaamistakin oli tarpeen kartuttaa, sillä Kurikan Jurvassa tilaa pitävä Marttila työskentelee härkäpavun parissa myös A-Rehulla.

- A-Rehu aloittaa syksyllä ostamaan Koskenkorvan tehtaalle härkäpapua. Lisäksi härkäpapua välitetään kaikille Atrian perhetiloille. Tavoitteena on kasvattaa kotimaisen valkuaisen käyttöä rehuissa ja kotieläintiloilla, mikä vähentää soijan käyttöä. Selkeä markkina härkäpavulle kyllä löytyy, kertoo Marttila.

Keväällä Marttilan tilalle härkäpavut kylvettiin toukokuun 12. päivä syksyllä kynnettyyn maahan. Kasvusto taimettui toukokuun viimeisellä viikolla ja kesäkuun alusta kasvu lähti todelliseen vauhtiin. Kukinta käynnistyi kesäkuun lopulla ja ensimmäiset palot ovat jo muodostuneet.

- Härkäpapu yllätti positiivisesti. Kylvö onnistuu kylmäänkin maahan ja sitä on ylipäätään todella helppo viljellä, kertoo Marttila.

Kasvusto voi hyvin ja kaipaa lämpöä

Nyt heinäkuun lopulla kasvusto on hyvinvoivan näköinen ja pituutta on noin 65 senttimetriä. Jonkin verran Marttila arvioi kasvuston kärsineen kylmästä säästä ja liiallisesta vedestä, sillä Jurvan alueella erityisesti heinäkuun alun viileät ja kosteat kelit kukinnan aikaan hidastivat kasvustojen kehitystä.

- Sampon varsi on paksu ja tukeva, lakoa ei ole käytännössä ollenkaan. Nyt vain kaivattaisiin lämpöä lisää, niin kehitys pääsisi vielä vauhtiin, kertoo Marttila.

Marttilan pellolla pääsee tutustumaan myös erilaisiin koeruutuihin, joille Sampoa on kylvetty eri kylvösiemenmääriä käyttäen. Marttilan mukaan poikkeuksellisen kova rikkakasvipaine näkyy etenkin harvempaan kylvetyillä alueilla, vaikka torjuntaruiskutus onkin tehty. Suklaalaikkua sen sijaan esiintyy lehdissä harvakseltaan ja sitä vastaan on tehty myös tautitorjunta.

- Härkäpapu on erittäin mielenkiintoinen kasvi ja monestakin syystä kannattava valinta myös ensi vuoden viljelysuunnitelmiin, toteaa Marttila.

***********

Tule tutustumaan uutuuslajikkeeseen pellonpiennartilaisuuteen Kurikkaan 2.8. Taneli Marttilan tilalle, Luodontie 371, Jurva.

Ruotsinkielinen tilaisuus klo 10-12 ja suomenkielinen tilaisuus klo 12-14

Ilmoittaudu ennakkoon

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki –pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja