Pellot kiittävät kasvipeitteisyydestä

Maan kasvukunnon asiantuntijat puhuivat pellon kasvipeitteisyyden puolesta Hyvinkäällä

Hyvinkäällä pidetyssä Pellon terveys ja multavuuden hoito -seminaarissa vieraili australialainen tohtori Christine Jones ja yhdysvaltalainen viljelijä Rick Bieber. Seminaarissa keskityttiin pellon kasvukunnon parantamiseen ja ylläpitoon.

Luennoidessaan ympäri maailmaa Jones käyttää varoittavana esimerkkinä kotimaataan Australiaa, jossa peltojen multavuus on alentunut huomattavasti ja ne ovat herkkiä kuivuudelle. Jonesin mukaan yksipuolisella viljelyllä ongelmia ilmaantuu ennen pitkään ja hänen tärkein neuvo oli, että pellot kannattaa pitää vihreänä.

Rick Bieber oli samoilla linjoilla Jonesin kanssa ja puhui peltojen kasvipeitteisyyden puolesta. Bieberillä on Etelä-Dakotassa 2 500 hehtaaria viljelyksessä ja saman verran laidunmaita, joilla laiduntaa 500-600 emolehmää. Bieber vannoo kasvipeitteisyyden nimeen ja hänen omilla pelloillaan kasvaa parhaimmillaan kolme kasvustoa; puitavaa kasvia, täydessä kasvussa olevaa nuorta kasvustoa ja juuri kylvettyä itävää kasvustoa. Hyvinä maata parantavina kasveina Bieber pitää esimerkiksi ruista, tattaria, auringonkukkaa ja sikuria.

Bieberin mukaan kasvipeitteisyys parantaa huomattavasti myös maan vesitaloutta. Kun pellolla on kasvipeite, sade ei saa peltoa liettymään ja sen jälkeen kuorettumaan. Kasvipeitteisyys ehkäisee myös eroosiota, ravinteiden huuhtoutumista ja maan tiivistymistä. Kasvuston tulisi olla niin tiivis, että sadepisarat eivät tipu ensimmäisenä maahan vaan kasvien lehdille. Näin maan pinnalla olevat taudinaiheuttajat eivät pääse lentämään kasvien lehdille. Tiheä kasvusto tuottaa myös ravinteita maahan ja kilpailee elintilasta rikkakasvien kanssa.

Lähde: Käytännön Maamies KM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja