Olet täällä

Ruis viihtyy myös Keski-Suomessa – Ruismestari-kilpailu tiivistyy

Jyväskylässä tilaa pitävät Eveliina ja Aapo Aijasaho ovat Ruismestari 2017-kilpailun ainoat keskisuomalaiset osallistujat.

Ruista on tilan historiassa ennenkin viljelty, mutta hybridilajiketta ei koskaan aiemmin. Voiton lisäksi rukiin viljelystä innostunut pariskunta lähti hakemaan kilpailusta myös hyviä viljelyvinkkejä.

- Tämä ruis on ensimmäinen sukupolvenvaihdoksen jälkeen kylvetty lohko, kertovat Eveliina ja Aapo Aijasaho.

Aijasahon tilalla on ruista tänä vuonna yhteensä vajaa 30 hehtaaria, kaikki yhdellä lohkolla. Kuva 1 Siemenviljelyyn keskittyneellä tilalla on viljelykierrossa myös kaura, ohra, vehnä sekä ympäristönhoitonurmia. Ruista ei tuoteta tänä vuonna siemeneksi, joten viljelyyn voitiin valita hybridilajike SU Performer. 

- Erityisesti populaatiolajikkeita korkeampi satopotentiaali houkutteli kokeilemaan hybridiä, kertoo Aapo Aijasaho.

 

Booria kukinnan vahvistamiseksi

Rukiit kylvettiin elokuun loppupuolella kynnettyyn maahan, jossa esikasvina oli kaura ja sitä edeltävänä rypsi. Kyntämällä haluttiin varmistaa kestorikkakasvien torjunta sekä sopiva vesitila. Kylvön yhteydessä annetun lannoituksen lisäksi kasvusto sai syksyllä lumihomeruiskutuksen yhteydessä mangaania talvenkestokyvyn parantamiseksi.

- Kasvusto näytti hyvältä syksyllä, mutta talvi oli armoton. Tuuli pyyhki lumet pois mäkiseltä pellolta ja jääkerros peitti oraat monta kertaa, kertoo Aapo Aijasaho.

Kuva 2Keväällä sitkeä hybridiruis lähti kuitenkin hyvin kasvuun ja laajamittaisilta talvituhoilta vältyttiin. Toukokuun alussa rukiille annettiin typpi-rikki -lannoitetta ja myöhemmin loppukuusta erittäin kattava, muun muassa kukintaa vahvistavaa booria, sisältävä hivenlannoitus.

 

Huomiota isoihin tähkiin

Kasvukauden aikana on niin ikään huolehdittu tarpeenmukaisesti laontorjunnasta sekä monipuolisesta tauti- ja rikkatorjunnasta.

- Kattavan kasvinsuojelun ja monipuolisen lannoituksen tavoitteena on tuottaa paras mahdollinen sato niin määrällisesti kuin laadullisestikin, tiivistää Aapo Aijasaho.

Heinäkuun loppupuolella tehdyn tilakäynnin aikaan näyttävästi järveen rajoittuvalla ruislohkolla kasvusto on sopivan tiheää ja komeasti pystyssä. Huomio kiinnittyy myös isoihin, pitkäksi kasvaneisiin tähkiin.

- Hybridiruis oli rohkea valinta Keski-Suomen olosuhteisiin, mutta takuulla palkitsee runsaalla sadolla, arvioi Ruismestari-raadin jäsen ja Luken erikoistutkija Marja Jalli

 

Lisätietoja kuvista:

Kuva 1: Eveliina ja Aapo Aijasaho viljelevät Jyväskylässä ja ovat kilpailun ainoat keskisuomalaiset.

Kuva 2: Ruismestari-raadin jäsen Marja Jalli vieraili tilalla heinäkuussa arvioimassa ruiskasvustoja.

 

Ruismestari 2017-kilpailu on Pro Ruis yhdistyksen järjestämä viljelykilpailu, jossa mukana on 22 viljelijää. Voittoon vaikuttavat sadon määrän lisäksi myös laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajalle on luvassa Ruismestari-tittelin lisäksi Multivan TR200-perävaunu sinisellä erikoisvärityksellä.

Ruismestari-kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa. Kilpailun etenemistä seurataan Farmit -juttusarjassa. Sarjan muut osat löydät täältä.

Teksti ja kuvat: Katri Ala-Kleemola

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä