Uudet rehukasvit kiinnostivat nurmipäivässä

Nurmi 2017 tapahtumassa PowerPark Härmässä Viljelijän Berner esitteli näyteruuduilla rehumaissia ja Nagano –kevätruisvehnää, jotka ovat uusia vaihtoehtoisia rehukasveja nautatiloille.

Nurmi 2017 tapahtumassa PowerPark Härmässä Viljelijän Berner esitteli näyteruuduilla rehumaissia ja Nagano –kevätruisvehnää, jotka ovat uusia vaihtoehtoisia rehukasveja nautatiloille. Molemmilla kasveilla saadaan yhdellä niitolla kolmen nurmisadon määrä.

Nagano -kevätruisvehnä soveltuu perinteisiä viljakasveja paremmin kokoviljasäilörehuksi. Nagano on nopeakasvuinen, lujakortinen ja taudinkestävyydeltään erityisen hyvä. Kasvinsuojelussa se tarvitsee vain rikkakasvien torjunnan. Naganon kasvuaika kylvöstä sadonkorjuuseen on noin 3 kk, tänä vuonna pari viikkoa enemmän viileästä kesästä johtuen. Korjuu tehdään jyvien taikinatuleentumisvaiheessa. Lajike sopii hyvin myös uuden perustettavan nurmen suojakasviksi aikaisen korjuun ansiosta.

Maissi on mailmalla suuri kasvi, meillä sen viljelyn haasteellisuutena on kasvukauden pituus ja riittävän

lämpösumman muodostuminen. Tähän ongelmaan on ratkaisuna maissin kylvö Samco –kylvötekniikalla. Kone kylvää siemenen, levittää samalla rikkakasvien torjunta-aineen ja peittää lopuksi kylvörivin muovilla. Samcon kylvön etuna on maissin nopeampi kasvuun lähtö sekä aikaisempi kylvömahdollisuus verrattuna avomaalle kylvettyyn maissiin. Muovin ansiosta kasvusto ennättää tuleentua myös viileimpinä kesinä. Tutkimusten ja käyttökokemusten mukaan korvattaessa rehumaissilla yksi kolmannes karkearehusta, maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet kasvavat

Viljelijän Bernerin osastolla oli nähtävänä nurmella käytettävät kasvinsuojeluaineet, lehtilannoitteet, siemeniä ja säilöntäaineita sekä käärintämuovit ja –verkot. KOFASIL Duo –biologista säilöntäainetta käytettiin nurmityönäytösten säilöntäaineena. KOFASIL -biologiset säilöntäaineiden maitohappobakteerikannat laskevat tehokkaasti rehun pH:ta ja estävät rehun jälkilämpenemisen. Säilöntäainetta käyttämällä varmistetaan rehun käymislaatu ja vähennetään säilönnänaikaisia kuiva-ainetappioita.

Viljelijän Berner kiittää näyttelyyn tutustuneita viljelijöitä!

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja