Olet täällä

Jyvä Meininki kokosi yli 400 viljelijää uutuuksien äärelle

Borealin ja yhteistyökumppanien Jyvä meininki -pellonpiennarkiertue pysähtyi kuluvana kesänä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueen aikana esiteltiin kaikkiaan 12 BOR-lajikeuutuutta. Pellonpientareilla käyneitä viljelijöitä kiinnostivat niin lajikkeiden ominaisuudet kuin sopivimmat viljelytekniset käytännöt. Yksi kiertueen tähdistä oli härkäpapu-uutuus SampoBOR.

Boreal Kasvinjalostuksen Jyvä meininki -pellonpiennarkiertue esitteli laajan kavalkadin laadukkaita uutuuslajikkeita. Esillä olivat monitahoiset ohrat Vertti ja Alvari, myllyvehnä Leidi, kaurat Niklas ja Donna, Pekka-erikoismallasohrat, härkäpapu Sampo, Plus-rypsi Synthia, kevätrypsi Cordelia sekä Armstrong-syysrapsi.

Ohrauutuudet VerttiBOR ja AlvariBOR kasvoivat komeina

Peltosiemenen kanssa järjestetyssä tilaisuudessa Junttilan tilalla tutustuttiin hyvävoimaiseen Vertti-ohraan.Siemenkauppaan syksyllä tulevat Vertti ja Alvari jatkavat Borealin tuottavien monitahoisten ohrien sarjaa. Uutuuksissa yhdistyvät hyvä sato ja laatu sekä viljelyvarmuus. Pellonpientareilla Vertti ja Alvari vakuuttivat viljelyvarmuudellaan, ja niiden sato-odotukset näyttävätkin erinomaisilta.

Vertin aikaisuus ja erittäin luja korsi tuovat ohrantuotantoon ennen kaikkea viljelyvarmuutta. Vertti-lajikkeessa kasvitautiresistenssin osalta erityisesti verkkolaikunkestävyys päivitetään uudelle tasolle. Alvari puolestaan on yksi markkinoiden satoisimmista monitahoisista ohrista.

Sastamalassa Junttilan tilalla pidettyyn Jyvä meininki -tilaisuuteen osallistunut alastarolainen Antti Eskola oli kiinnostunut Vertti-ohran mahdollisuuksista syysviljojen esikasvina.

– Aikaisen ohran viljely kyllä kiinnostaa, jotta syysviljan ehtisi perustaa hyvissä ajoin, hän pohti.

Vertti oli esillä Tilasiemen-ketjun pakkaajan Arttu Kiikan tilalla Orismalassa sekä Peltosiemen-ketjun Junttilan tilapakkaamolla Sastamalassa. Alvariin tutustuttiin Peltopäivien ruuduilla Inkoossa ja Mikkelissä.

PekkaBOR-erikoismallasohrat ja KaarleBOR esillä Salossa

Uutuusohrakolmikko Repekka, Popekka ja Vipekka ovat erikoismallasohria, jotka on kehitetty yhteistyössä Viking Maltin ja Borealin kesken. Lajikkeisiin on yhdistetty hyvät viljelyominaisuudet ja satoa käyttävän teollisuuden tarvitsemat erityisominaisuudet.

Nopeasti merkittävään viljelyyn levinneen Kaarle-ohran erittäin korkea satopotentiaali, hyvä korrenlujuus ja erinomainen taudinkestävyys tuovat monitahoisen ohran viljelyyn selvää lisäarvoa.

Pekka-ohrakolmikkoon sekä Kaarleen tutustuttiin Salossa. Tämä ohranelikko on esillä myös 18. elokuuta pidettävässä Puontin peltopäivässä Salossa.

Laatukaurat NiklasBOR ja DonnaBOR vastaavat kauran kysyntään

Tilasiemenen kanssa järjestetyssä tilaisuudessa Pekka Kultin tilalla tutustuttiin Niklas-kaurauutuuteen.Borealin laatukaurat vastaavat kauran yhä korkealla olevaan kysyntään. Molemmat lajikkeet ovat viljelyvarmoja ja laadukkaita. Aikaisena lajikkeena Niklas haastaa myöhäisempiäkin lajikkeita myllykauran raaka-ainetuotannossa. Erittäin lujakortinen Donna puolestaan on satoisa ja laadukas vaihtoehto elintarvike- ja vientikauran tuotantoon.

Tilatasolla Niklas ja Donna toimivat erinomaisena parivaljakkona, sillä aikaisen ja myöhäisen lajikkeen valinta jaksottaa hyvin tilan elonkorjuutöitä sekä hajauttaa tuotannon riskejä.

Niklakseen ja Donnaan tutustuttiin Orismalassa. Pellonpientareilla pantiinkin merkille, että kaurakasvustot ympäri maan näyttävät pääosin erittäin reheviltä, vaikka kesän lämpötilavaihtelut ovatkin olleet kauralle stressaavia.

Tulossa uusia härkäpapuja– aikainen SampoBOR laajentaa viljelyaluetta

Lyhyemmän kasvuaikansa ansiosta Sampo-härkäpapua on mahdollista viljellä yhä pohjoisemmilla viljelyalueilla.Suurta kiinnostusta herättävän härkäpavun uusien lajikkeiden käyttöönotto lupaa mielenkiintoisia vuosia palkoviljojen parissa. Härkäpavun viljelyala on viime vuosina kasvanut nopeasti. Borealin härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen eri ominaisuuksin varustettuja uusia härkäpapulajikkeita, joista ensimmäisenä laajempaan viljelyyn pääsee Sampo, Louhi seuraa vuotta perässä.

Sampo on satoisa ja erittäin aikainen härkäpapu-uutuus. Sen sato on valtalajike Kontun tasoa, vaikka on huomattavasti aikaisempi. Lyhyemmän kasvuajan ansiosta härkäpapua on mahdollista viljellä yhä pohjoisemmilla viljelyalueilla.

Sampon pieni siemenkoko helpottaa kylvöä sekä puintia ja kuivausta. Lisäksi pieni siemen kestää käsittelyä paremmin, eikä halkeile yhtä helposti kuin iso härkäpavun siemen. Valkuaispitoisuus Sampossa on Kontua korkeampi.

Sampo olikin tämän vuotisen Jyvä meininki kiertueen yksi kiinnostavimmista ja eniten esillä olleista lajikkeista. Muun muassa yhdessä Hankkijan kanssa järjestetty Ruoveden tilaisuus keräsi yli 50 viljelijää Sampo-pellon äärelle – niin viljelijöillä kuin härkäpavun merkittävällä teollisella käyttäjällä Hankkijalla on kovat odotukset härkäpavun suhteen.

Sampoon tutustuttiin kaikkiaan viidellä paikkakunnalla: Ruovedellä, Kurikassa, Orismalassa, Sastamalassa ja Loimaalla.

Öljykasveissa Plus-rypsi SynthiaBOR vastaa moniin kysymyksiinHankkijan kanssa järjestetyssä tilaisuudessa mittailtiin hyvässä kukintavaiheessa olleita Synthia-kasvustoja. Kuvassa Katri Haavikko.

Liedossa ja Ruovedellä esitelty Synthia on sarjassaan ensimmäinen Plus-rypsi eli uuden sukupolven rypsilajike, jossa yhdistyvät satoisuus, varrenlujuus sekä aikaisuus. Synthian myötä rypsissä otetaan merkittävä satoharppaus ylöspäin, sillä koetuloksissa se on tuonut jopa 10 prosentin sadonlisän perinteisiin rypseihin verrattuna kasvuajan kuitenkaan venymättä.

Pellonpientareella keskusteltiinkin paljon rypsin ja rapsin eroista sekä Synthian tuomista uusista mahdollisuuksista, sillä aikainen ja satoisa Synthia vastaa moniin rypsin viljelijöitä askarruttaviin kysymyksiin.

Niin ikään Liedossa esillä oli Cordelia-rypsi, jonka sadontuotto- ja öljyntuottokyky on erittäin korkea. Kemiössä puolestaan tutustuttiin syysrapsi Armstrongiin. Armstrong on erittäin satoisa syysrapsi, jonka hyvä talvenkestävyys antaa hyvät lähtökohdat suuren sadon muodostumiselle.

Kaikkiaan Jyvä meininki -kiertueen tapahtumissa vieraili yhteensä yli 400 viljelijää ja yhteistyökumppania. Kiitos kaikille mukana olleille!

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä