Ruukin Peltopäivässä tutustuttiin hyviin kasvustoihin

Pohjois-Pohjanmaalla Luke Ruukin tutkimusasemalla elokuun 9 päivänä lämpimän ja aurinkoisen sään suosimana tarjottiin kasvinviljelyn ammattilaisille tuhti näyttelytietopaketti. Havaintoruutukentän teemoina oli viljojen, öljy- ja valkuaiskasvien lajikkeet, lannoitus ja kasvinsuojelu.

Viljelijän Berner oli tapahtumassa mukana uusilla lajikkeilla ja monipuolisella kasvinsuojelulla.

Pohjois-Pohjanmaalla Luke Ruukin tutkimusasemalla elokuun 9 päivänä lämpimän ja aurinkoisen sään suosimana tarjottiin kasvinviljelyn ammattilaisille tuhti näyttelytietopaketti. Havaintoruutukentän teemoina oli viljojen, öljy- ja valkuaiskasvien lajikkeet, lannoitus ja kasvinsuojelu. Viljelijän Berner oli tapahtumassa mukana uusilla lajikkeilla ja monipuolisella kasvinsuojelulla.

Pohjois-Pohjanmaalla Luke Ruukin tutkimusasemalla elokuun 9 päivänä lämpimän ja aurinkoisen sään suosimana tarjottiin kasvinviljelyn ammattilaisille tuhti näyttelytietopaketti. Havaintoruutukentän teemoina oli viljojen, öljy- ja valkuaiskasvien lajikkeet, lannoitus ja kasvinsuojelu.

Viljelijän Berner oli tapahtumassa mukana uusilla lajikkeilla ja monipuolisella kasvinsuojelulla. Havaintoruuduilla kasvustot olivat hämmästyttävän hyviä. Myöhäisestä kylvöajankohdasta ja viileästä kasvukaudesta johtuen kasvien yleisväri oli vielä hyvin vihreä. Näyttelyyn tutustuneiden viljelijöiden tärkein toive oli pitkä ja lämmin syksy kasvien tuleentumisen varmistamiseksi.

Viljelijän Bernerillä uudet syysviljat testissä

Emilio
Estoria

Livado rukiilla runsaasti komeita tähkiä
Näyteruuduilla ruislajikkeet olivat talvehtineet hyvin. Ensimmäistä kertaa näin pohjoisessa oli testauksessa Viljelijän Bernerin aikainen Emilio syysvehnä ja Estoria syysohra. Vaikea talvi oli harventanut ruuduilla uutuuskasveja, mutta yllättävän hyvin nämä kuitenkin olivat säilyneet haastavissa olosuhteissa. Aikainen ja satoisa Emilio syysvehnä on hyvinkin suositeltava vaihtoehto syysvehnän viljelyä suunnitteliville viljelijöille näinkin pohjoisiin olosuhteisiin. Estoria syysohraa kannattaa kylvää vain Etelä-Suomeen. Tämä Ruukin testaus antoi lisää vahvistusta, että tämä uusi syysohralajike kesti parhaiten viime talven ja kevään vaikeat olosuhteet. Sekä Estorian että Emilion siementä on saatava Viljelijän Berneriltä.

Ruukin tutkimusasemalla on jo neljänä vuonna kylvetty Pioneer Maximus 06 syysrapsia. Kokemukset ovat olleet yllättävän myönteisiä.

Nyt kuitenkin viime talvi oli täällä rapsille liian kova rasitus ja kasvusto jouduttiin rikkomaan. Lohko kylvettiin ohralle. Nyt kuvassa näkyy erittäin hyvin syksyllä kasvaneen rapsin lisävoima ohran kasvuun. Kuvassa vasemmalla ja takana kasvoi viime vuonna vilja ja tarkalleen lakoutuneella alueella syysrapsi.

Jalmari ohralla kasvunsäädetestaus

Kesän pitkästä päivästä johtuen pohjoisessa viljat ja erityisesti ohrat kasvavat nopeasti pituutta. Korret jäävät heikkorakenteisiksi ja kasvuston lakoutumisriski muodostuu suureksi. Käytännössä ohrille tulee antaa kasvunsäädettä sekä rikkakasvitorjunnan yhteydessä että lippulehtiasteella.

Viljelijän Bernerillä oli laaja testaus Jalmari ohralla Cerone ja Sonis valmisteilla. Tuotteilla saatiin ohran pituutta merkittävästi lyhennettyä. Käsittelemätön ei vielä ollut lakoutunut, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä se vielä nurin menee. Cerone joko yksinään tai yhdessä Soniksen kanssa lippulehtiasteella oli toiminut hyvin.

Juha-Pekka Klasila esittelee käsittelemätöntä, kuvassa oikealla ja vasemmalla Sonis 0,3 l/ha rikkakasviruiskutuksen yhteydessä sekä lippulehtiasteella Cerone 0,7 l/ha

Nagano kevätruisvehnällä käynnistyy ruokintakoe

Ruukissa oli jo viime kesä Nagano kevätruisvehnä testauksessa hyvillä kokemuksilla. Tänä vuonna sitä oli esillä havaintoruuduilla yksinään ja seoksena valkuaiskasvien kanssa. Lisäksi tilalla on Naganoa kasvussa 10 hehtaarin alalla loppuvuodesta käynnistyvää ruokintakoetta varten. Kokeen tulokset ovat valmiina vuoden päästä.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja