Raisioagron lypsykarjan ja lihanautojen rehut nyt täysin soijattomia

Soija korvataan pääosin rypsillä.

Raisioagron lypsykarjan ja lihanautojen rehut ovat nyt täysin soijattomia. Soija on korvattu pääosin rypsillä, jonka valkuaisen laatu tutkimusten mukaan on lehmien ravitsemuksessa parempi kuin soijan. Rypsiä on myös soijaa paremmin saatavilla GMO-vapaana ja vastuullisesti tuotettuna. Soijaton ruokinta parantaa osaltaan maitotilojen kannattavuutta ja pienentää ympäristövaikutuksia.

Suomessa on jo pitkään tuotettu maitoa pääosin rypsivalkuaista sisältävillä rehuilla. Raisioagron naudanrehuissa soijan käyttöä on vähennetty määrätietoisesti ja viime vuosina sen osuus rehuissa on ollut hyvin pieni.

– Luovuimme kokonaan soijasta lypsy- ja lihakarjan rehuissa kahdesta syystä. Ensinnäkin rypsi on todettu naudanrehuihin paremmin sopivaksi valkuaiskasviksi ja toisaalta soijaan liittyy haasteita vastuullisuuden näkökulmasta. Haluamme tarjota mahdollisuuden soijattomaan ruokintaan, Raisioagron Farms-yksikön liiketoimintajohtaja Mikko Korhonen toteaa.

Soija korvataan pääosin rypsillä

Soija on hyvin sulava energiapitoinen valkuaiskasvi, jota käytetään maailmalla sekä ihmisten että eläinten ravitsemuksessa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että rypsin valkuaisen aminohappokoostumus sopii lehmille soijaa paremmin.

– Rypsin ja soijan vaikutusta maidontuotannossa on selvitetty useissa tutkimuksissa. Niissä on todettu, että rypsin valkuainen muuttuu tehokkaammin maidoksi ja maitovalkuaiseksi kuin soijan valkuainen. Maitolitraa kohden tarvitaan siis vähemmän rehun valkuaista, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.

Soija voidaan korvata rypsin ohella muun muassa herneellä, härkäpavulla, auringonkukalla sekä fraktioiduilla viljatuotteilla, joiden aminohappokoostumus ei tosin ole aivan rypsin veroinen. Ruokintaa voidaan optimoida myös pötsisuojatuilla puhtailla aminohapoilla, jolloin päästään parhaaseen hyötysuhteeseen. Raisioagro on tehnyt tutkimuslaitosten kanssa kehitystyötä valkuaisen aminohappokoostumuksen parantamiseksi.

Raisio on sitoutunut GMO-vapaiden raaka-aineiden käyttöön. Rypsiä on hyvin saatavilla GMO-vapaana, sillä Euroopassa viljellään vain GMO-vapaata rypsiä.

– Vastuulliset ja tuottavuutta parantavat raaka-aineet ovat rehujemme perusta. Kehitämme raaka-ainepohjaamme jatkuvasti kestävyyden ja ruokintatulosten näkökulmista, Mikko Korhonen painottaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja