Viljojen puinteja vasta aloitellaan

Syysviljojen puinnit ovat jo pitkällä, mutta kevätviljoilla vasta alussa. VYR:n puintiseuranta käynnistyi.

Tällä viikolla käynnistynyt Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseuranta kertoo syysviljojen puintien olevan jo pitkällä, mutta kevätviljojen osalta vasta alussa. Monessa maakunnassa kasvustojen valmistumista vielä odotellaan, mutta kuminan ja nurminadan siemenviljelysten puinnit on monin paikoin saatu jo viimeisteltyä.

Rypsin- ja rapsin kehitys on ollut viileyden takia hidasta ja myöhäisimpien öljykasvikasvustojen kohdalla pelkona on, ettei sato ehdi kypsyä. Sama huoli koskee myös pohjoisimpia viljakasvustoja.

Syyskylvöalan uskotaan tänä vuonna pienenevän, sillä vapaita lohkoja on puintien viivästymisen vuoksi vähän.

Etelässäkin alueellista vaihtelua

Uudellamaalla ja Hämeessä viljojen puintien edistymisessä on suuria eroja, mihin kylvöaika ja lajikevalinnat ovat osasyinä. Satonäkymät ovat vielä hyvät ja sääolosuhteet ratkaisevat sadon laadun.

Kymenlaaksossa puinnit ovat alussa, mutta satonäkymät ovat hyvät. Jo puitujen viljojen laadutkin ovat olleet hyviä. Vielä on epävarmaa, saadaanko kaikki rapsit ja härkäpavut korjattua.

Varsinais-Suomessa viljoista puituna on viitisen prosentti, mutta vilja ei ole vielä kovin hyvin tuleentunutta eikä kuivaa. Valkuaistasojen on kerrottu olevan syysvehnissä hyvin alhaalla, sato ja hehtolitranpaino ovat kuitenkin hyvällä tasolla.

Osa saatetaan puida tuoreena

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla puintien arvellaan alkavan viikon sisällä. Yksittäisiä lohkoja on Keski-Pohjanmaalla puitu litisteviljaksi. Satakunnankin alueella puinteja on vasta aloiteltu.

Keski-Suomessa on mahdollisuus vielä hyväänkin satoon, jos se saadaan korjattua. Puinteja yritetään aloittaa tällä viikolla ennen uhkaavia sateita.

Pohjois-Karjalassa kasvukausi on ollut vaikea ja puinnit ovat noin kuukauden tavanomaisesta jäljessä. Pohjois-Savossa arvellaan aikataulun olevan noin kolme viikkoa myöhässä. Osa viljoista korjataan tuoreena, koska ne eivät ehdi valmistua.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja