Olet täällä

FAO nosti vehnävarastot uuteen ennätykseen

Euroopan markkinoilla

Viljan hinnat ovat piristyneet viime viikosta Euroopassa, mutta Mustanmeren alueen ennätyssadot luovat edelleen laskupainetta. Venäjällä ja Ukrainassa sadon liikkeelle saamista hidastaa tällä hetkellä heikko sisäinen logistiikka. 

Samaan aikaan EU:n vienti on jäljessä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta miltei yli puolet. Osasyyllinen heikkoon vientimenestykseen on euron vahvistuminen. Saksan heikkolaatuinen sato sen sijaan on vauhdittanut Ranskan vientiä muihin EU-maihin.

Euroopan Unioni on päättänyt alentaa biodieselin tuontiveroa. Päätöksen on ennakoitu heikentävän EU:n rapsiöljyn kysyntää kolmansien maiden kilpailukyvyn parantuessa.

Maailman markkinoilla

Huhut kuivasta loppukasvukaudesta ovat nostaneet vehnän ja maissin hintoja Yhdysvalloissa. Sen sijaan hurrikaaneista ei ole havaittavissa merkittäviä hintavaikutuksia, sillä tuhoalueet eivät ole tärkeitä maataloustuotteiden tuottajia.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on ennustanut maailman vehnävarastojen kasvavan tällä markkinointikaudella ennätyssuuriksi, samoin saattaa käydä myös soijapavulla. Merkittävin korotus maailman vehnävarastoihin tulee Venäjältä.

FAO nosti myös ennustetta kuluvan markkinointikauden vehnän tuotannosta, joka kuitenkin jäisi alle viime vuoden ennätyksen. Sen sijaan maissin tuotannon ja varastojen FAO ennustaa supistuvan viime kaudesta.

 

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä