Puinnit eivät etene toivottuun tahtiin

Toistuvat sateet hidastavat puintien edistymistä. Sato näyttäisi määrällisesti hyvältä, mutta laatu heikkenee koko ajan.

Toistuvista sateista johtuen puinnit eivät ole edenneet toivottuun tahtiin ja kasvustoja jää todennäköisesti puimatta lähes koko maassa. Korjaamatta jäävän alan laajuutta on vielä vaikea määrittää.

Sato näyttäisi olevan määrällisesti hyvä eri puolilla Suomea, mutta laatu heikkenee koko ajan.

Satoa jäänee puimatta myös etelässä

Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseurannan mukaan Uudellamaalla korjaamatta jäisi noin viisi prosenttia, joista valtaosa rapsia. Tähkäidäntää on ilmennyt alueella jopa pystykasvustoissa.

Kymenlaaksossa ja Itä-Uudellamaalla sakoluvut ovat olleet huolestuttavia ja DON-lukemat ovat hieman kohonneet edellisestä viikosta. Rukiissa on havaittu normaalia enemmän torajyvää. Suuria pinta-aloja ei alueella jää puimatta.

Varsinais-Suomessa puintikosteuden ovat korkeita ja rajallinen kuivauskapasiteetti hidastaa puintien etenemistä. Kevätvehnillä valkuainen on yltänyt leipävehnän vaatimuksiin.

Satakunnassa laatu vaihtelee suuresti. Osa kevätvehnistä ja kauroista saattaa jäädä puimatta. Ruiskutusjälkien vihreitä kasvustoja suositellaan tallattavan ennen puintia.

Päijät-Hämeessä viime viikon sateet ovat aiheuttaneet laatutappioita. Kanta-Hämeen puolella kasvustoissa on jo havaittavissa homeita.

Korkeat puintikosteudet

Keski-Suomessa punahometta on havaittu lakokohdissa ja paikoitellen tähkät ovat itäneet. Satoa jää puimatta arviolta jopa yli 20 %.

Etelä-Pohjanmaalla tähkäidäntä alkaa olla ongelma. Puimatta jäänee rapsia, härkäpapua, hernettä sekä myöhäisiä kevätvehniä ja myöhään kylvettyjä kauroja.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puinteja vasta aloitellaan. Tähän mennessä suurin osa mennyt litisteeksi. Ohrissa on ensimmäisiä tähkäidännän merkkejä.

Pohjois-Savossa kaikki kasvustot eivät ehdi valmistua, joten viljaa korjataan joko tuoreena tai paalataan kokoviljaksi. Tähkäidäntää havaittu ohralla ja vehnällä.

Pohjois-Karjalassa puimatta jää arvioiden mukaan 15-20 %. Tällä hetkellä puintikosteudet ovat yli 30 %, mikä nostaa kuivatuskustannuksia merkittävästi.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja