Olet täällä

Riittävästi malttia öljykasvien kuivauksessa

Rypsi- ja rapsisadon kuivaus tulee aloittaa matalilla lämpötiloilla, jotta sadon laatu ei kärsi. Rypsin ja rapsin siemenet lämpenevät nopeasti kärryssä, joten aloita kuivaus heti. Myöhäisestä kasvukaudesta johtuen öljykasveja puidaan tänä vuonna vielä lokakuussa.

Aloita alhaisilla kuivauslämpötiloilla

Rypsin ja rapsin siemenet sisältävät runsaasti öljyä (40-45 %). Liian korkea kuivauslämpötila voi heikentää laatua, koska siementen sisältämässä öljyssä alkaa muodostua vapaita rasvahappoja. Vapaat rasvahapot heikentävät öljyn käyttölaatua ja säilyvyyttä. Myös siemenen rikkoutumista kuivauksen aikana tulee välttää.

Öljykasvien kuivauksessa käytetään alhaisempia kuivauslämpötiloja kuin viljoilla.

Yleisohjeena pätee; mitä suurempi puidun erän kosteuspitoisuus, sitä alhaisempi kuivauslämpötila etenkin kuivauksen alussa.

Jos siemenen kosteus on yli 20 %, siemenerän lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen.  Öljykasvien siemenet tulee kuivata 7-8 % kosteuteen. Pitkäaikaista, yli vuoden varastointia ei suositella, vaan rypsi- ja rapsisato tulisi toimittaa saman satovuoden aikana.

Erä tulee kuivauksen jälkeen jäähdyttää riittävästi, jotta kosteus tasaantuu ja erän lämpeneminen ei jatku. Jos siemenen kuivaaminen ei heti puinnin jälkeen ole mahdollista, kannattaa erää esikuivata eli jäähdyttää puhaltamalla kylmää ilmaa sen läpi.

Kuva: ÖPY:n ja MTK:n vanha rypsin ja rapsin viljelyopas

Raaka-aineen laatu vaikuttaa myös lopputuotteeseen

Avenan öljynpuristamolla Kirkkonummella öljy erotetaan siemenistä puristamalla. Rypsin ja rapsin siementen laatu vaikuttaa rypsiöljyn puristusprosessiin sekä öljyn laatuun.

Rypsin ja rapsin kosteuden tulee olla vastaanotettaessa alle 9 %. Öljypitoisuus vaihtelee lajikkeesta ja kasvukaudesta riippuen ja se on yleensä 40-45 % välillä. Siemenen muita komponentteja kuin öljyä ja valkuaista kuvaavan PRA-arvon tulisi olla 38-40 % välillä. Edellä mainittujen lisäksi muita laatuhinnoitteluperusteita ovat seulonta (%) ja lehtivihreäpitoisuus (ppm). Suuri rikkakasvien siementen, viljan siementen tai muiden roskien määrä sekä korkea lehtivihreäpitoisuus heikentävät laatua.

Avena ostaa rypsiä ja rapsia Kirkkonummen puristamon lisäksi useisiin varastoihin eri puolilla Suomea. Puintiaikaan puintituoretta rypsiä ja rapsia ostetaan Korian, Kirkniemen, Perniön sekä Kokemäen varastoille. Vastaanottopaikat ja ostohinnat löydät Avenakaupasta. Avenan ostajat palvelevat sinua vilja- ja öljykasvikaupan asioissa mielellään. Ostajiemme yhteystiedot löydät täältä.

 

Lue lisää: Onko sato puintikypsää? Miten lehtivihreäpitoisuutta voi määrittää?

Lue lisää: Öljykasvien puinnista ja puimurin säädöistä löytyy tietoa myös VYR:n rypsin ja rapsin viljelyoppaasta

Lue lisää: Avenan öljykasvikysely - juttusarjan kaikki julkaisut 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä