Satokuulumisia maailmalta

Ranskasta ennätyssuuri vehnäsato. Mallasohramarkkinat nousussa.

Ranskasta ennätyssuuri vehnäsato, mallasohramarkkinat nousussa

EU:sta on viety lähes puolet vähemmän vehnää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Venäjän ja Ukrainan vienti etenee kuitenkin vilkkaana. Venäjän asemaa markkinoilla vahvistaa entisestään Kanadan ja Australian tavanomaista heikommat satonäkymät sekä vahvistunut euro.

Ranskassa, EU:n suurimmassa vehnän tuottajamaassa, on korjattu 10 miljoonaa tonnia enemmän vehnää kuin viime vuonna. Laatu on erinomainen. Heikon hintatason vuoksi viljelijät ovat kuitenkin haluttomia myymään satoaan.

Mallasohramarkkinat ovat sen sijaan nousseet tällä viikolla johtuen laatuongelmista EU:ssa. Kysyntä- ja tarjontatilanteen arvioidaan tiukentuvan.

Öljykasveilla vaihtelevat satonäkymät

EU:n vilja-, öljykasvi- ja rehuraaka-ainekauppiaiden järjestö Coceral on korottanut syyskuussa arviotaan EU:n rapsisadosta. Merkittävin syy nostoon oli Ranskan tuotantoarvion korotus.

Kuivasta kesästä huolimatta Kanadan ennustetaan tuottavan ennätysmäärän rypsiä (canola). Australiassa sen sijaan rapsin tuotannon arvioidaan kutistuvan 30 prosenttia viime vuodesta.

Maissista on Yhdysvalloissa korjattu noin 15 prosenttia ja satonäkymät näyttävät pääasiassa hyviltä. Sato näyttää lupaavalta myös Etelä-Amerikassa, mikä tekee tasearviosta raskaan ja aiheuttaa hintapainetta.

Soijasadon korjuu on vasta alussa Yhdysvalloissa, mutta sesongin tuoma hintojen laskupaine näkyy markkinoilla.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja