Puinnit puolivälissä - poutajakso pelastaa paljon

Huolta aiheuttaa edelleen tähkäidäntä ja kuivatuskustannukset.

Koko maan tasolla puinnit ovat noin puolessa välissä. Kevätöljykasvien kovin puintisesonki ei ole vielä alkanut. Poutajakson ansiosta arviot korjaamatta jäävän alan laajuudesta ovat laskeneet, mutta tähkäidäntä ja korkeat kuivatuskustannukset aiheuttavat edelleen huolta.

Etelässä saataneen lähes kaikki puitua

Uudellamaalla hehtopainot ovat korkealla ja kevätviljojen valkuaiset suhteellisen matalalla. Puimatta jää näillä näkymin rapseja, viljat saataneen kaikki korjattua. Sakoluvut ovat laskussa ja kaurassa on havaittu hieman kohonneita DON-pitoisuuksia.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä sakoluku on tippunut leipäviljoilla ja rukiilla esiintyy huomattavasti torajyvää. Sato ja hehtopaino ovat keskimääräisellä tasolla. Puimatta jää todennäköisesti vain yksittäisiä lohkoja.

Varsinais-Suomessa saattaa jäädä vain satunnaisia hernekasvustoja ja pahoin lakoontuneita kasvustoja puimatta. Sakoluvut ovat vehnillä laskussa. Ruista saatiin paikoitellen kylvöön lähes viimevuotinen määrä ja syysvehnän kylvöjä jatketaan sään salliessa.

Laatu heikkenee

Kymenlaaksossa kauran DON-arvot ovat hieman kohonneet. Kevätvehnien sakoluvut ovat pääosin normaalia alhaisempia, mutta osa on yltänyt leipävehnän vaatimuksiinkin. Kevätvehnien hehtolitrapainot ovat olleet keskimääräistä hieman alhaisempia. Itäneitä jyviä on jonkin verran.

Pirkanmaalla tilanne on haasteellinen. Puimatta olevat ohrat itävät ja myös rukiissa sekä kaurassa on havaittu tähkäidäntää. Kevätvehnä ei vieläkään täysin valmista, mutta puinnit on silti aloitettu. Ensimmäisiä syysrapseja on puitu.

Keski-Suomessa puidaan kovaa vauhtia, mutta kosteudet ovat korkealla. Ohran ja kauran hehtopainot ovat viime vuotta matalampia.

Pohjanmaalla DON-arvot koholla

Etelä-Pohjanmaalla tähkäidäntää on erityisesti lakopaikoissa ja hehtolitrapainot ovat nyt laskeneet. Mallas- sekä leipävehnä ovat vähissä. Puimatta jää myöhäisiä kauroja, rapsia ja myöhäisiä kevätvehniä.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla hehtopainot ovat olleet hyviä, mutta paikoitellen kääntyneet laskuun. Pohjanmaalla puimatta näyttäisi jäävän jonkin verran vehnää ja rypsiä. Kauran DON-pitoisuudet eivät ole ylittäneet raja-arvoja.

Pohjois-Pohjanmaalla kasvustot saadaan suurimmaksi osin puitua, vaikka maakunnan itäosissa lakopaikat itävät paikoitellen. Kauran DON-pitoisuudet ovat nousussa.

Itä-Suomessa haasteita

Etelä-Savossa osa viljoista on paalattu ja osa murskattu maahan tähkäidännän, homeiden ja muiden ongelmien takia. Leipäviljan osalta tilanne on huolestuttava. Kuivikepula tulee olemaan myös iso ongelma kotieläintiloilla.

Pohjois-Savossa homeet, itäminen ja suuri kosteus pelloilla on heikentänyt laatua. Viljaa puitu tuoresäilöntään niin paljon kuin mahdollista. Korjaamatta voi jäädä noin viidennes sadosta.

Pohjois-Karjalassa kelit ovat olleet puintien kannalta epäsuotuisat ja puintikosteudet ovat olleet 30 % paikkeilla.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja