Sateet viivästyttivät taas puinteja

Puinnit eivät ole juuri edenneet viime viikosta lähes koko maata vaivaavien sateiden takia. Jos sateet vielä jatkuvat, on puinnit viljojen osalta ohi monella alueella.

Yhä pelloilla olevien viljojen laatu alkaa ränsistyä

Uudellamaalla puimatta jää 10-30 prosenttia kaikkia viljoja, öljykasveja, härkäpapua ja hernettä. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa lakopaikkoja on ajettu yli ja metsän reunoja jätetty puimatta.

Kymenlaaksossa puinnit eivät edenneet viime viikolla lainkaan. Puimatta jää itäneitä viljoja, härkäpapua sekä öljykasveja. Osa tiloista on saanut puintinsa jo päätökseen, mutta osa on vasta lähtökuopissa. Pellot ovat niin märkiä, että syysmuokkauksetkin viivästyvät tai ne joudutaan kokonaan jättämään tekemättä.

Kymenlaaksossa ja Itä-Uudenmaan alueella sadon arvo on laskenut merkittävästi. Kuluvan viikon sateen arvioidaan pilaavan loppujen viljojen laadun. Alueella on vakava DON-ongelma, tilanteen arvioidaan olevan jopa pahempi kuin viime vuonna.

Satakunnassakin sateet keskeyttivät puinnit eikä edistystä juuri ole viime viikosta. Satoa tulee todennäköisesti jäämään peltoon, sillä pellolla olevat viljat ovat alkaneet sateen painosta ränsistyä sekä lakoutua voimakkaasti. Maan kantavuus on runsaiden sateiden takia heikko.

Varsinais-Suomessa puimaan ei ole tällä viikolla juuri päästy. Öljykasvien lisäksi puimatta on härkäpapua sekä jonkin verran viljoja. Viljojen osalta tilanne alkaa näyttää huonolta. Maat ovat nyt erittäin märkiä ja peltojen kantokyky alkaa olla rajoittava tekijä. Myös sokerijuurikkaan nosto on keskeytynyt märkyyden vuoksi.

Kanta-Hämeessä isojakin aloja on vielä puimatta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että satoa jää peltoon, mutta korjaamatta jäävän sadon määrässä on isoja alueellisia eroavaisuuksia. Päijät-Hämeessä puimatta jää arviolta 10 prosenttia kasvustoista.

Pirkanmaallakaan tilanne ei ole juuri edennyt viime viikosta. Puintien eteneminen vaihtelee paljon kuitenkin eri tilojen välillä. Osa tiloista on luopunut jo toivosta ja murskannut satoa peltoon.

Puimatta jäävän sadon osuus ratkeaa lähipäivinä

Etelä-Pohjanmaalla ole viikkoon puitu juuri lainkaan. Puimatta jää 10-15 prosenttia sadosta. Öljykasveja puidaan vielä pitkäänkin, jos sää pysyy lumettomana. Myös Pohjanmaan alueella on viimeisen viikon aikana tullut vain pienoista edistystä. Keski-Pohjanmaalla puimatta jää todennäköisesti noin 10 prosenttia.

Keski-Suomessa ongelmana on tähkäidäntä ohralla ja vehnällä. Puintikosteudet ovat hyvin korkeita ja osalla alueita pellot eivät enää kanna. Puimatta jää tämänhetkisen arvion mukaan 30 prosenttia.

Etelä-Karjalassa puinteja on rajoittanut puintipäivien vähyys ja kuivauksen hitaus. Ensimmäiset tilat ovat saaneet kaiken puitua, mutta suurella osalla puituna on vasta puolet tai vähän yli. Viljojen laatu on heikentynyt syksyn edetessä. Kaikkia viljoja ja öljykasveja jää puimatta yhteensä vähintään 10-20 prosenttia. Eniten peltoon jää kauraa ja kevätvehnää.

Kuivatusajat venähtäneet tuplasti tavanomaisesta

Pohjois-Karjalassa tilakohtaiset tappiot tulevat olemaan isot. Viljaa aletaan nyt murskata peltoon, sillä ne ovat pahasti itäneitä ja märän kelin ennustetaan jatkuvan. Kantavuusongelmat ovat lisääntymässä. Puimatta jää 20-25 prosenttia sadosta. Hehtolitrapainot ovat etenkin kauroilla olleet alhaiset. Kuivatusajat ovat yli puolet tavanomaista pidemmät.

Pohjois-Savossa sateet ovat edelleen haitanneet puinteja ja lisää vettä on luvassa. Tämä vuosi onkin maakunnassa katovuosi. Puintikosteudet ovat olleet yli 30 %. Kuivaus-, korjuu ja säilöntäkustannukset ovat vähintään kaksinkertaiset normaalivuoteen verrattuna. Osa sadosta on jo tuhoutunut ja jää peltoon. Korjaamatta jää 20-30 prosenttia kasvustosta.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puintipäivät ovat olleet kortilla, joten puimatta jää 10-15 prosenttia kasvustoista.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja