Puinneissa ei juuri edistystä

Kuluneella viikolla puinneissa on edistytty vain vähän. Lähipäiville luvattu pouta ei tuo enää paljoa helpotusta, sillä vilja alkaa olla itänyttä.

Puintipäivät ovat olleet vähissä jälleen kuluneella viikolla, joten edistystä puinneissa on tullut vain vähän. Puinteja on jouduttu tekemään puoliväkisin. Lähipäiville on kuitenkin vielä luvassa myös poutaa. Puimatta olevat viljat ovat itäneitä ja nyt myös rapseissa esiintyy itämistä.

Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla ei kuluneen viikon aikana ollut puintikelejä. Pieniä aloja viljaa ja öljykasveja on korjattu väkisin. Vehnä on ollut pääosin rehulaatua. Uudellamaalla puimatta jää hieman viljaa. Öljykasveja ja härkäpapua jää korjaamatta 20-50 prosenttia.

Kymenlaaksossa ei ole sateiden takia edistytty puinneissa juuri lainkaan pariin viikkoon. Pakkasta odotellaan, jos jotain vielä saataisiin silloin korjattua. Puimatta jää kevätvehnää arviolta 50 prosenttia, härkäpapua jonkin verran sekä mahdollisesti öljykasveja. Korjuukustannukset ovat suuret ja lannan- sekä kalkinlevityksen kanssa ollaan vaikeuksissa.

Määrän suhteen paikoin lähes huippusatoja, kuivauskapasiteetti ongelmana

Varsinais-Suomessa on korjattu määrältään keskimääräistä merkittävästi parempi sato. Viljoja on vielä vähän puimatta, mutta ne ovat suurelta osin itänyttä. Kuivatuskapasiteetin rajallisuus on ollut ongelmana koko syksyn. Kuivatuskustannukset ovat moninkertaiset viime vuoteen verrattuna.

Sokerijuurikkaasta arviolta 30 prosenttia on nostettu, mutta viime viikolla nostot eivät juuri edistyneet sateiden vuoksi. Puimatta jää vain hyvin pieni osuus lähinnä pahasti lakoutunutta kauraa ja ohraa sekä mahdollisesti kevätvehnää. Myös härkäpapua ja rapseja jää pieniä aloja puimatta.

Satakunnassa tilakohtaiset erot ovat suuria. Erityisesti Etelä-Satakunnassa osalla tiloista korjattu sato oli määrällisesti erinomainen ja laatukin kauppakelpoista. Kokonaisuudessaan alueella oli koko korjuukautena kuitenkin vain 10-12 puintipäivää. Puimatta jää kauraa, kevätvehnää, rypsiä ja rapsia, härkäpapua, yhteensä noin 10 prosenttia.

Kanta-Hämeessä tilanne ei viime viikon aikana ole juuri edistynyt. Päijät-Hämeessä puimatta jäänee loppuja viljoja sekä papuja ja öljykasveja.

Etelä-Karjalassa kaikkia viljoja ja öljykasveja jää puimatta jonkin verran, eniten kauraa ja kevätvehnää. Koko peltoalasta korjaamatta jäänee vähintään 10-20 prosenttia.

Peltojen kantavuus ja viljan laatu heikkenee koko ajan

Etelä-Savossa puinnit etenivät hieman viime viikonloppuna. Sen jälkeen on satanut lähes koko ajan. Puimatta jää kaikkia viljoja sekä öljykasveja, lajista riippuen 10-80 prosenttia.

Etelä-Pohjanmaalla kaikki pellot eivät enää kanna. Toisaalta kylmä sää on hidastanut tähkäidäntää. Vaikka olisi kuinka hyvää keliä vielä luvassa, sadosta jää ainakin 10 prosenttia korjaamatta.

Pohjanmaalla on menneellä viikolla ollut vain pari puintipäivää. Puimatta jää etenkin erikoiskasveja. Kauroista puimatta jää lakoontuneet kohdat. Öljykasvien tilannetta vielä seurataan.

Keski-Pohjanmaalla esiintyy huomattavaa hajontaa – osalla tiloista kaikki on puitu ja osalla on jopa 25 prosenttia puimatta. Korjaamatta jää noin 10 prosenttia kevätvehnää ja kauraa. Viljasadon laatu alkaa heiketä ja kuivauskustannukset ovat korkeat.

Osa sadosta on menetetty lopullisesti

Keski-Suomessa puintisäitä ei ole juuri ollut. Puimatta jää eri arvioiden mukaan 20-40 prosenttia kasvustoista.

Pohjois-Pohjanmaalla sadon laatu heikkenee kovaa vauhtia. Puimatta jää 10 prosenttia kasvustoista.

Pohjois-Savossa säät ovat jatkuneet sateisina, joten peltojen kantavuus on heikko. Osa sadosta on jo tuhoutunut lopullisesti. Kuivikkeet jäivät suurimmaksi osaksi peltoon. Lannanlevityksessä on suuria vaikeuksia. Syysviljat jäivät kylvämättä. Taloudellinen tulos on surkea. Puimatta jäänee 20-25 prosenttia kasvustoista.

Pohjois-Suomessa puintikelejä ei ole tullut. Kuivausajat ovat pitkiä. Se mitä puidaan, puidaan väkisin.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja