Viljojen puinnit ohi, öljykasveja ja härkäpapua puidaan yhä

Viljojen puinti alkaa tältä vuodelta olemaan ohi, sillä kasvustot ovat itänyttä eivätkä ole enää ehtineet kuivua päivällä. Puimatta jää noin 5 – 30 prosenttia kasvustoista. Öljykasveja ja härkäpapua puidaan vielä.

Viljojen puinnit alkavat tältä vuodelta olemaan ohi. Vielä puimatta olevat kasvustot eivät ole enää kuivuneet päivällä ja itämistä on havaittavissa runsaasti. Öljykasvien ja härkäpavun puinti jatkuu vielä. Tilakohtaiset erot puinneissa ovat valtavia. Puimatta jää alueesta riippuen 5 – 30 prosenttia kasvustoista, erityisesti kevätvehnää, kauraa sekä rapsia ja härkäpapuja.

Kymenlaaksossa puinnit ovat edistyneet useamman viikon tauon jälkeen. Loppuviikosta puitiin pääasiassa öljykasveja, mutta myös viljoja ja härkäpapua. Viljoihin ei asiantuntijoiden mukaan enää kannata panostaa, sillä niiden laatu alkaa olla niin huono. Peltojen kantavuuksien kanssa on edelleen ongelmia ja korjuukustannukset ovat suuret. Puimatta jäänee 15 – 20 prosenttia kasvustoista, mutta tilakohtaiset erot ovat suuret.

Uudellamaalla vehnistä yli puolet on nyt rehua, valkuainen alhaalla ja sakoluku kärsinyt. Puimatta jää yhteensä 5 prosenttia kasvustoista. Peltoon saattaa jäädä jopa puolet härkäpavuista, öljykasveista 15 prosenttia ja vehnästä ja kaurasta 5 – 10 prosenttia.

Päijät-Hämeessä puimatta jää papuja, kauroja, öljykasveja sekä kevätvehnää.

Varsinais-Suomesta määrällisesti hyvä sato, viimeisen viikon aikana vilja rehulaatua

Varsinais-Suomessa saatiin keskimääräistä parempi sato määrän suhteen. Viimeisen viikon aikana viljat ovat olleet rehulaatua. Puimatta on lähinnä enää öljykasveja ja ne saadaan pääosin kaikki puitua. Kokonaisalasta jää puimatta eri arvioiden mukaan 1 – 5 prosenttia, lähinnä ränsistyneitä kevätvehnä- ja kaurakasvustoja. Viime päivinä viljakasvustot eivät ole enää kuivuneet päivällä. Jyviin on tullut niin paljon ituja, ettei kuivatus ole enää järkevää, vaikka puinti vielä onnistuisikin.

Satakunnassa näyttää siltä, ettei loppuja vehniä kannata korjata enää edes rehuvehnänä. Viime viikon aikana puitiin vielä vähän rypsiä, rapsia ja härkäpapua. Puimatta jää noin 5 – 20 prosenttia kasvustoista, lähinnä kevätvehnää, kauraa sekä öljykasveja.

Tilakohtaiset tappiot pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen luokkaa

Keski-Suomessa ohrien ja vehnien laatu on pääsääntöisesti huonohkoa. Kaurasta saadaan määrällisesti hyvä sato, mutta homeita on aika paljon. Lakoviljat, herneet ja härkäpapu jäävät pääosin puimatta, yhteensä noin 30 prosenttia kasvustoista.

Keski-Pohjanmaalla kasvustot alkavat olla huonossa kunnossa. Joitakin myöhään kylvettyjä lohkoja saatetaan vielä korjata kokoviljasäilörehuksi. Viljoista puimatta jää vajaat 5 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla puimatta jää härkäpapua, rypsiä ja kevätvehnää, yhteensä noin 10 prosenttia. Pohjanmaalla puimatta jää 5 – 15 prosenttia kasvustoista.

Pohjois-Savossa loppukauden sato on ollut laadultaan heikkoa eikä kelpaa enää rehuksikaan. Sadonkorjuuta vaikeuttavat räntä- ja lumisateet. Syystyöt ovat vasta alussa ja osa jää tekemättä. Yksittäiset tilat ovat raportoineet kymmenien tuhansien eurojen tappioista. Ylä-Savon alueella puimatta jää arviolta noin 30 prosenttia sadosta. Etelä-Savossa peltoon jää vajaa kolmannes sadosta. Myös Pohjois-Karjalassa sataa jo lunta. Sadon laatu on myöhään puiduissa ollut huono.

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella tilakohtainen hajonta on suurta. Puimatta jää kauraa, vehnää ja öljykasveja. Yöpakkaset ovat pitäneet kasvustot märkinä. Tälle viikolle on luvattu aurinkoisempaa säätä, joten puintia tehdään vielä paikoitellen. Loppuviikolle luvatut lumisateet lopettavat toteutuessaan puinnit.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja