Olet täällä

Hankalasta kasvukaudesta huolimatta kelpo öljykasvisatoja

Kevätrypsiä ja –rapsia päästiin tänä vuonna puimaan käytännössä vasta lokakuussa. Viljelijät ovat sadonkorjuun viivästyessä pohtineet öljykasvien laatua. Jos sadossa on itäneitä siemeniä, erän pitkäaikaista varastointia tulee välttää, sillä rikkoutuneissa siemenissä öljyn laatu voi heiketä nopeasti.

Itäneitä siemeniä liduissa sateisen sään myötä

Sateinen sää ja puintien pitkittyminen on viljojen ohella aiheuttanut öljykasvin siementen itämistä liduissa. Avenalle on tullut kyselyitä siitä, miten itäminen vaikuttaa öljykasvien laatuun.

Öljypitoisuus on itäneissä erissä alhaisempi, PRA-arvo korkeampi (PRA = proteiiniton ja rasvaton aines) ja hehtolitrapaino laskee. Suuri itäneiden siementen määrä nostaa seulontaprosenttia, jos siemenet jäävät 3 mm:n yläseulan päälle. Itäneet siemenet luetaan rikkasiemeniksi, jos idun pituus on yli 2 mm. Usein itäneet siemenet lähtevät kuivurissa ilman mukana pois.

Jos sadossasi on itäneitä siemeniä, erän pitkäaikaista varastointia tulee välttää. Rikkoutuneissa siemenissä öljyn laatu voi heiketä nopeasti ja öljyyn syntyy ns. vapaita rasvahappoja. Ennakkonäytettä ei tarvitse lähettää.

Vastaanotetun sadon laatu on ollut hyvä

Tähän mennessä Avenan Kirkkonummen öljynpuristamolle vastaanotettujen rypsi- ja rapsierien laatu on ollut hyvä. Lokakuun alun jälkeen toimitetuissa erissä öljypitoisuus on ollut keskimäärin 41,4 %, seulonta 0,6 %, lehtivihreä 9 ppm ja valkuainen 19,2 %. Kirkkonummen öljynpuristamon lisäksi Avena ostaa rypsiä ja rapsia myös lukuisiin sisämaan varastoihin. Vastaanottopaikkoina ovat Kirkniemi, Perniö, Koria, Loimaa, Turenki, Seinäjoki, Kokemäki ja Ylivieska.

Myöhäisestä puintikaudesta monia haasteita

Kasvukausi on ollut haasteellinen, mutta monilla tiloilla on korjattu hyviä öljykasvisatoja, mikä on ollut positiivinen yllätys. Öljykasvien puinteja aloiteltiin syysrapsilla syyskuussa, kahdesta kolmeen viikkoa tavanomaista myöhemmin. Kevätrypsin ja -rapsin puinnit alkoivat Etelä-Suomessa syyskuun puolen välin jälkeen hyvissä olosuhteissa. Monella tilalla rypsiä ja rapsia päästiin puimaan kuitenkin viileästä kasvukaudesta ja sateisestä säästä johtuen vasta lokakuun puolella. Etenkin pohjoisemmilla viljelyalueilla öljykasveja on edelleen puimatta sen takia, että kasvukausi yksinkertaisesti loppui kesken ja kevätrapsit eivät ehtineet valmistua.

Havaintoja siementen itämisestä on tehty lähinnä vasta lokakuun puolen välin jälkeen. Itäessään siemenen paino laskee ja ne lähtevät usein kuivurissa ilman mukana pois. Kuivauksen jälkeen siemenissä ei ole enää silmin erottuvia ituja, mutta niiden musta tai ruskea siemenkuori on rikkoutunut ja keltainen siemenen sisus näkyy.

Puintitappioita on tullut etenkin lakoisissa ja märissä kasvustoissa tavanomaista enemmän. Kosteassa säässä seulastot ovat paikoin tukkeutuneet ja myös öljykasvien kuivausajat ovat olleet pitkiä. Öljykasvien puinti onnistuu pakkasellakin, mutta kuivaus voi olla ongelmallista.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä