Lyhyesti: Tuoreimmat viljamarkkinauutiset

Tuoreimmat uutiset maailman viljamarkkinoilta pähkinänkuoressa.

Viljamarkkinoilla on pohdittu pitkään Australiaan iskeneen kuivuuden tuomia vaikutuksia. Epäsuotuisat kasvuolosuhteet ovat laskeneet sato-odotuksia, ja osassa maata kasvustot ovat kärsineet myös hallasta.

Rapsisato pienenee lähes kolmanneksen

Rabobankin viimeisimmän ennusteen mukaan viljasato olisi Australiassa tänä vuonna 41 prosenttia viime vuotta pienempi ja selvästi alle viiden vuoden keskiarvon.

Suurin pudotus on tulossa vehnälle, jonka satoarvio on lähes 20 prosenttia viime vuotta pienempi. Myös ohra- ja kaurasadon jäävät tavanomaista pienemmiksi. Rapsisato putoaa lähes 30 prosenttia.

Viime kauden huippusato kompensoi

Australia on merkittävä peluri vientimarkkinoilla, mutta viime satokaudella korjattu huippusato turvaa tilannetta. Australian katovuoden seurauksena merkittäviä maailmanmarkkinavaikutuksia ei ole siis odotettavissa.

Toisaalta, Australian heikko sato pienentää Venäjän jättisadon markkinoille tuomaa painetta.

Ei uutta syyskylvöennätystä Venäjältä

Tämän syksyn kylvöt näyttävät Venäjällä jäävän alle viime vuotisen tason. Sateiset sääolosuhteet sekä maissin ja auringonkukan sadonkorjuu ovat pitäneet viljelijät pois kylvötöistä.

Sääolosuhteet ovat viime aikoina kohentuneet, mutta uusia kylvöennätyksiä tuskin enää hätyytellään. Merkittävää pudotusta viime vuoden syyskylvöalaan eivät paikalliset viranomaiset kuitenkaan ennusta.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä, VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja