Panostus kannatti Osa 3: Tehokkaalla kasvunsäädeohjelmalla pystyruista

Kolmen kasvunsäädekäsittelyn ohjelma toimi

Ruis on kevätviljoihin verrattuna kiitollinen kasvi siitä, että satopotentiaali on selvillä heti keväällä. Täystiheään ja versoneeseen kasvustoon kannattaa panostaa, sillä sitä eivät enää pääse helposti pilaamaan kuivat eivätkä sateisetkaan kelit.

Hyvänkin kasvuston voi kuitenkin pilata lakoontuminen. Vaikka lakoontuneesta kasvustosta saisi suurimman osan kiloista korjattua talteen on laaturiski merkittävä ja puintityö vaikeaa.

Korkea satopotentiaalia

Juho ja Kalle Vainion tilalla Perniössä ruis näytti tänä keväänä erityisen rehevältä, jopa ylitiheältä. KWS Livado hybridiruis on korkean satopotentiaalin lajike, joka käyttää annetut ravinteet tehokkaasti hyväksi.

Typpilannoituksesta ei siis haluaisi tinkiä lakoontumisen pelossa. KWS Livadon lakoprosentti on hybridilajikkeidenkin joukossa parhaimmistoa (22 %), mutta sekään ei kestä mitä tahansa.

Veljekset osallistuvat Pro Ruis –yhdistyksen satokilpailuun, joten senkään vuoksi mitään ei haluttu jättää tuurin varaan. Juho Vainio kertoi rukiin kasvunsäädeohjelmasta Kasvinsuojeluseuran syyspuinnissa marraskuun alussa otsikolla ”Kasvunsäädeohjelmat kun tarve on suuri”.

Vainion tilalla KWS Livado kasvoi tiheänä.

Hyvät neuvot käyttöön

Viljelijän Bernerin Lasse Matikainen ehdotti kolmen käsittelyn taktiikkaa, jossa kerta-annokset voidaan pitää maltillisina ja päästään hyödyntämään eri valmisteiden parhaita puolia.

Kasvunsääteet ovat aina stressitekijä kasville, joten varovaisuus ja olosuhteiden huomioonotto on tärkeää. Ylilyönnit voivat kostautua sadonalennuksina.

Ensimmäinen korrensäätö tehtiin aikaisessa vaiheessa 4. toukokuuta rikkakasviruiskutuksen yhteydessä seoksena oli CCC 0,5 l+Sekator 0,15 l+ 0,1 l Sito Plus/ha.

Rukiilla alkukehitys on nopeaa ja lippulehti oli tulossa esiin 19.5. Tällöin oli vuorossa seuraava korrensäätö tankkiseoksena monipuolisen hivenlehtilannoituksen kanssa: Sonis/Moddus M 0,25 l+Entire 2 l+Jett Mangan 0,5 l/ha.

Cerone turvallisin

Hybridirukiita jalostavan KWS:n ohjeistuksen mukaan myöhäisessä vaiheessa pelkästään etefonia sisältävä Cerone on turvallisin tuote.

Ristipölytteisellä rukiilla kukinnan häiriintyminen aiheuttaa paitsi satotappioita myös torajyvää. Toisaalta rukiin kortta olisi usein tarpeen säätää myöhäänkin, koska rukiin korsi harppaa pituutta vielä kukinnan jälkeen reilusti.

Ceronen etu on se, että se vaikuttaa kasvin aineenvaihdunnassa vain muutaman päivän. Tämän jälkeen tulevien stressitekijöiden kanssa se ei aiheuta yhteisvaikutusta.

Toisaalta se ei myöskään pääse häiritsemään kukintaa kunhan ruiskutus ehditään suorittaa muutamaa päivää ennen sen alkamista.

Juho Vainio ruispellossa heinäkuun alussa. Kasvusto oli vahva.

Kolmas kerta

Vainiot tekivät kolmannen korrensäädön 31.5. Tankkiseos oli Cerone 0,5 l+ Ascra Xpro 1 l+ Talius 0,2 l+Wuxal Grano 2 l/ha.

Ascra Xpro on uuden sukupolven tautiaine, joka sisältää kahta eri SDHI –tehoainetta ja protiokonatsolia. Ascra on valmis seos, johon ei normaalisti tarvitse sekoittaa mitään muuta tautiainetta.

Tässä tapauksessa testattiin kuitenkin samalla Taliusta. Se on erikoisaine härmän torjuntaan ja lisäksi sen on todettu voimistavan tankkiseoksen muiden tautiaineiden vaikutusta.

Wuxal Grano on kelaattimuotoisia hivenravinteita sekä typpeä ja rikkiä sisältävä lehtilannoite.

Tavoite saavutettiin

Ruista lähdettiin puimaan 20. elokuuta ja tavoitteen mukaisesti lakoa ei ollut. Satokin täytti tavoitteet ja siitä saataneen aikanaan tarkemmat tiedot Pro Ruis –yhdistyksen kilpailun kautta.

Panostus kannatti on Farmitin juttusarja, joka nostaa esiin haasteellisen kasvukauden vastapainoksi viljelijöiden onnistumisia.

Isossa roolissa ovat keinot, joiden avulla hyvät tulokset on saavutettu. Sarjan uutisista voi hakea uusia ideoita sekä selkänojaa valinnoille, joita aikoo tulevalle kasvukaudelle tehdä.

Lue sarjan kaikki uutiset.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja