Olet täällä

Panostus kannatti Osa 4: Lajikevalinta osui nappiin – koko sato mallaslaatua

Timo Moilasen tilalla Hollolassa mallasohraa on viljelty jo yli kaksikymmentä vuotta ja matkalle mahtuu useita lajikekokeiluja. Tänä vuonna paikallisen Tilasiemen-pakkaajan Jouni Mahkosen suosituksesta viljelyyn otettiin uusi mallasohralajike, RGT Planet, joka on noussut Euroopassa jo valtalajikkeeksi.

- Kun tällaisena vuotena suoperäisillä mailla kasvanut ohra kelpaa maltaaksi, on lajikkeen oltava oikeasti hyvä, toteaa Timo Moilanen.

RGT Planetia oli viljelyssä yhteensä 8 hehtaaria, joista 5 hehtaaria oli multamaata ja 3 hehtaaria savista, kevätkuivuudelle arkaa peltoa. Tilalla viljellään samaan aikaan aina montaa mallasohralajikkeita, vertailun vuoksi.

Halla pisti pensomaan

Kevättyöt tehtiin Hollolassa suurin piirtein tavanomaisessa aikataulussa, kun RGT Planet kylvettiin äestettyyn maahan toukokuun toisella viikolla räntäsateessa. Käytössä oli VM:n suorakylvökone, jolla ravinteet voidaan sijoittaa siemenen kanssa samaan riviin.

- Sijoituslannoituksen ansiosta ravinteet ovat nopeasti kasvin käytössä ja se saa hyvän lähdön kasvulle, sen huomaa myös hyvin kasvuston väristä kertoo Moilanen.

Pientä takapakkiakin otettiin, sillä orastunut kasvusto taantui yöhallan seurauksena.

- Oraat kuitenkin piristyivät hienosti, kun kasvun sai uudelleen päälle. Uskoisin sen myös pensoneen paremmin pienen hallavioituksen ansiosta. Sanontahan kuuluu, että vilu viljan kasvattaa.

Koko kasvusto pystyssä

RGT Planet sai multamailla typpeä jaettuna lannoituksena yhteensä 85 kg/hehtaari, savimailla typpeä annettiin hieman enemmän, 110 kg/hehtaari. Kasvukaudella korrensäädekäsittely tehtiin kahdesti. Kasvusto sai tautiaineen jaettuna.

- Koko kasvusto pysyi pystyssä, mikä on todella harvinaista kyseisellä lohkolla. Korsi vaikuttaa erittäin vahvalta, toteaa Moilanen.

Kiitosta Moilanen antaa myös RGT Planetin jyväkoolle, mikä on multavilla mailla osoittautunut monesti haasteelliseksi.

Kova keskisato

Syyskuun puolivälissä RGT Planet oli puintivalmista. Keskisato koko viljelyalalta ylsi 6 500 kg/hehtaari.

- Keskisato on tällaisen kasvukauden jälkeen huikea, olen tyytyväinen, Moilanen toteaa.

Moilasen sato odottaa vielä toimitusta, mutta esinäytteet paljastivat jo; koko sato on hyväksytysti mallaslaatua.

- Ensi vuonna RGT Planetin viljelyalaa lisätään niin paljon kuin mahdollista. Toiset ohrat pidetään rinnalla. 

 

 

Panostus kannatti on Farmitin juttusarja, joka nostaa esiin haasteellisen kasvukauden vastapainoksi viljelijöiden onnistumisia. 

Isossa roolissa ovat keinot, joiden avulla hyvät tulokset on saavutettu. Sarjan uutisista voi hakea uusia ideoita sekä selkänojaa valinnoille, joita aikoo tulevalle kasvukaudelle tehdä.

Lue sarjan kaikki uutiset. 

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä