Olet täällä

Viherkesannon määritelmä muuttuu - viherkesannoksi ilmoitettaviin kasveihin rajoituksia

Viherkesannon määritelmä muuttuu, maa- ja metsätalousministeriö (MMM) tiedottaa. Jatkossa yksinomaan viljalla, öljy- tai valkuaiskasveilla tai näiden kasvien siemenseoksilla kylvettyä peltoa ei voi enää hyväksyä viherkesannoksi.

Hallituksen tänään hyväksymä viherkesannon määritelmää koskeva asetusmuutos tulee voimaan 9. tammikuuta 2018.

Muutos johtuu maataloustuotantokiellon tarkennuksesta

Tarve muutokselle johtuu siitä, että kesällä 2017 EU-säädöstä muutettiin niin, että viherryttämistuen ekologisen alan kesantojen maataloustuotantokieltoa tarkennettiin. Tämän vuoksi vilja-, öljy- tai valkuaiskasveja tai näiden seoksia ei voi hyväksyä kesannoksi.

Joissain tapauksissa viljelijä on saattanut aiemmin ilmoittaa viherkesannon riistakasviksi esimerkiksi viljakasvuston.

Muutos koskee viherkesannoksi ilmoitettavia aloja

Muutos koskee kaikkia viherkesannoksi tukihakemuksella ilmoitettavia aloja vuodesta 2018 alkaen huolimatta siitä, onko ala ilmoitettu ekologiseksi alaksi vai ei.

Lisäksi mahdollisuus käyttää kasvinsuojeluaineita ekologisen alan kesannoilla kesantokauden aikana poistetaan. Myös tämä muutos johtuu EU-säädöksen muutoksesta.

 Ekologisen alan velvoite osassa Etelä-Suomea

Velvoite ilmoittaa viisi prosenttia peltoa ekologiseksi alaksi on Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakunnassa tietyin poikkeuksin maatiloilla, joilla on yli 15 hehtaaria peltoalaa. Muille viljelijöille se on vapaaehtoista.

Viherkesanto kuuluu maataloustuen täydentäviin ehtoihin. Täydentävät ehdot ovat lähes kaikkien viljelijätukien saamisen ehtona. Ne sisältävät ympäristöön, kansanterveyteen, eläinten ja kasvien terveyteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia.

Nyt annettu asetusmuutos koskee täydentävien ehtojen hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksia.

 

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

mulkkujooseppi

joko on aika lähteä taisteluun elinkeinon puolesta

jps

eduskunta näyttää aika hyvältä suojatyöpaikalta, kun saa/joutuu vedota eu direktiiveihin. rysselin hiekkalaatikolla leikitään. Henk.koht. vittumaista olla narussa vedettävä. onko tämä yrittämistä?

Samankaltaista sisältöä