Tuomikirvaennuste 2018

Kasvinsuojelupäivillä julkaistiin tuore tuomikirvaennuste.

Luonnovarakeskus kertoi eilen Kasvinsuojelupäivillä tuoreen tuomikirvaennusteen tälle vuodelle.

Tuomikirva on viljakasvien pahin tuholainen, joka levittää myös kääpiökasvuviroosia. Tuomirvakanta vaihtelee vuosittain ja alueittain, mutta esiintymiä voidaan arvioida etukäteen vuosittaisella tuomikirvaennusteella.

Viimeksi vuonna 2016 tuomikirvojen kanta oli vahva ja aiheutti pahojakin tuhoja viljoilla.

Tuhoriskiä lasketaan talvimunista

Vuosittainen tuomikirvaennuste laaditaan laskemalla talvimunat tuomelta. Näytteitä kerätään eri puolilta Suomea useammasta eri puusta.

Sadasta silmusta lasketaan talvimunien määrä. Ennusteen laadinnassa huomioidaan myös munien elossasäilyvyys, joka vaihtelee 10 – 45 %. Elossasäilyvyys on pienimmillään rannikkoseuduilla.

Jos 100 silmussa on 15 munaa, oletettu tuhoriski on pieni. Jos 100 silmussa on 15-40 munaa, tuhoriski on mahdollinen ja yli 40 munaa viittaa suureen tuhoriskiin.

Tuomikirvaennuste antaa melko luotettavan kuvan kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta, mutta ei tietenkään huomioi ilmavirtojen mukana tulevia ulkomaisia kantoja. Ennusteen kattavuus ja luotettavuus riippuu näytteiden edustavuudesta.

Tuomikirvatuhot todennäköisiä

Tänä vuonna tuomioksanäytteitä ennustetta laativa Luonnonvarakeskus sai noin 50 eri paikasta. Talvimunia oli paikoitellen runsaastikin.

Eniten kirvoja löytyi Tammelasta, Jokioisilta, Hauholta, Kokemäeltä, Riihimäeltä, Rengosta, Mustialasta sekä Hausjärveltä. Näillä alueilla tuhoriski on arvioitu suureksi. Ylistarossakin tuhoriski on mahdollinen.

Vaihtelua talvimunien määrässä oli kuitenkin myös näytteissä alueiden sisällä. Lisäksi on huomioita tuulikulkeutumien mahdollisuus.

Torju vain tarvittaessa

Luonnonvarakeskus suosittelee huolelliseen lohkokohtaiseen tarkkailuun viljojen orasvaiheessa.

Torjunta tehdään vain tarvittaessa torjuntakynnyksen ylittyessä. Torjuntakynnys ylittyy, kun orastumis- ja versontavaiheessa kirvoja löytyy vähintään joka viidennestä kasvista.

Luonnonvarakeskus päivittää ajankohtaista tietoa tuomikirvojen tilanteesta Kasper-palveluun.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja