Olet täällä

Syyskylvövahinkoja kärsineille tiloille miljoonan euron lisätuki

EU:n jäsenmaat hyväksyivät 17. tammikuuta Euroopan komission ehdotuksen noin miljoonan euron tukimäärästä Suomelle, maa- ja metsätalousministeriö (MMM) tiedottaa.

Tämän perusteella Suomi voi maksaa korvausta vaikeasta kasvukaudesta kärsineille tiloille. Kevään aikana selvitetään myös, voidaanko satovahinkovakuutusten vakuutusmaksuveroa alentaa tilanteen helpottamiseksi.

Jo aiemmin on päätetty, että viljelijöiltä tuetaan 25 miljoonalla eurolla energiaveron palautusjärjestelmän kautta. Lisäpalautukset perustuisivat kevyen polttoöljyn kulutukseen vuonna 2017.  

Komission päätös on poikkeuksellinen erityistoimenpide, koska EU:n lainsäädännössä varsinaista tukijärjestelmää satovahinkojen korvaamiseksi ei ole.

Tuki maksettaneen yhdessä normaalin vuosittaisen palautuksen kanssa

Yksityiskohdat asiassa tarkentuvat, kun lakimuutos on hyväksytty ja tukijärjestelmän muutoksesta on tehty ilmoitus komissiolle. Näillä näkymin tuki maksettaisiin yhdessä normaalin vuosittaisen palautuksen kanssa, eikä tilojen tarvitsisi hakea lisäpalautusta erikseen.

"Hallituksen 25 miljoonan euron panostus on huomattava tässä taloudellisessa tilanteessa, vaikka silläkään ei valitettavasti kaikkia vahinkoja pystytä korvaamaan. Hallituksen selvitys vakuutusmaksuveron huojennuksesta vaatii nyt myös merkittävää edistämistä. Tulevalle ohjelmakaudelle on luotava sellaisia työkaluja, joita tällaisissa tilanteissa voidaan käyttää”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Tuki kohdennetaan syyskylvöaloille

Tuki maksetaan hehtaariperusteisesti ja kohdennetaan syyskylvöaloille, jotka sateiden takia tuhoutuivat tai jäivät kokonaan kylvämättä.   

Tuen saannin ehtona on muun muassa se, että syyskylvöjä ei ole onnistuttu tekemään tai kylvö on epäonnistunut. Menetetyn syyskylvöalan tulee olla vähintään 30 prosenttia tilan syyskylvöalasta.  

Komission asetusluonnos mahdollistaa sen, että Suomi voi maksaa viljelijöille kansallisista varoista toisen miljoonan. Tätä mahdollisuutta selvitetään parhaillaan osana kuluvan vuoden lisätalousarviota.

Syyskylvömenetyksiä korvaava tuki maksetaan viimeistään 30. syyskuuta.

 

Lähde: maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Samankaltaista sisältöä