Olet täällä

Viljelijän Bernerin koulutusillassa Kouvolassa pohdittiin tautitorjunnan oikeaa ajoitusta

Viljelijän Bernerin koulutusillassa teemana oli tautitorjunta.

Järjestimme koulutusillan viljelijöille ti 9.1 Viljelijän Bernerin Kouvolan toimipisteessä. Paikalle oli saapunut 40 viljelijää kuuntelemaan kasvinsuojeluasiaa.

Asiantuntijana toimi illan aikana Janne Laine Bayerilta. Aiheena oli kasvinsuojelun kannattavuus tautitorjunnan näkökulmasta. Janne kävi läpi eri tuotteiden vaikutusta tautien torjuntatehoon.

Tautitorjunnan ajoitus on erittäin tärkeää sadon laadun ja määrän kannalta. Jaettu käsittely tautitorjunnassa on yksi tehokas keino välttää punahomeen muodostumista kasvustoon. Punahomeen esiintyminen riippuu muun muassa kasvijätteen määrästä, lämpötilasta sekä kosteudesta.

Laine toi puheenvuorossaan esille jaetun ruiskutuksen merkitystä sekä eri tautiaineiden tehoa punahomeeseen. Viljelijän Bernerillä on myynnissä Ascra Xpro-, Delaro- sekä Proline-tuotteet. Delarolla ja Prolinella voidaan saada hyviä tuloksia punahomeen torjunnassa. Rikkakasviruiskutuksen yhteydessä voidaan ruiskuttaa osa tautiaineista ja loput kukinnan aikana.

Ascra Xpro sisältää kolmea tehoainetta, joilla saadaan pitkäaikaiset tehot yhdistettynä tasaiseen tuleentumiseen. Ascra Xpron:n kanssa samassa ohjelmassa voidaan kukintavaiheessa ruiskuttaa Proline valmistetta, jolla saadaan teho punahomeeseen ja samalla saadaan todella hyvä tautisuoja loppukasvukauteen. Delaro, jolla on hyvä teho punahomeeseen, voidaan myös ruiskuttaa sekä rikkakasviruiskutuksen yhteydessä, että kukintavaiheessa kasvustoon. Proline toimii joko yksin tai ohjelman osana punahomeeseen.

Milloin vilja sitten kukkii? Tämä ei ollut kaikille aivan selvää, mutta Janne kävi asiaa tarkasti läpi piirtämällä taululle kuvan kukkivasta ohrasta. Ohralla keskimääräinen kukkimisaika on noin 15 pv lippulehtivaiheesta eteenpäin. Vasta tällöin on oikea aika ruiskuttaa kasvusto punahometta vastaan. Asia herätti runsaasti keskustelua ja kysymyksiä yleisön keskuudessa. Samalla Janne kertoi myös kauran kukinnan ajankohdasta.

Kommentit koulutuksen kokonaisuudesta olivat hyvin myönteisiä. Tulipa kommenttia siitäkin, että viljan kukinta ja sen merkitys tuli kunnolla selväksi kuulijalle, kun se käytiin ajan kanssa läpi. Kukinnan tunnistamisella on kuitenkin suuri merkitys etenkin punahomeen torjunnassa kauralla sekä ohralla.

Lopuksi kerrattiin edellisen koulutusillan asioita mm. jaetusta lannoituksesta.  Tarkoitus on toteuttaa kevään ja kesän aikana viljelijöitten kanssa yhteistyössä jaetun lannoituksen projektia, jossa tutkimme, miten pystytään vaikuttamaan satotasoihin ja viljan laatuun.

Koulutusillat jatkuvat helmikuussa, jolloin pureudumme lehtilannoitukseen ja sen vaikutukseen. Paikalla on asiantuntijana kehityspäällikkö Matias Rönqvist Viljelijän Berneriltä. Käymme myös illan aikana läpi asiaa viljan uusista mittalaitteista, joista kertoo Helkalan Teemu.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä