Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Lue, mitä maailman viljamarkkinoilla on viikon aikana tapahtunut.

Euron kurssi on jälleen vahvistunut suhteessa dollariin, jonka myötä eurooppalainen, euroissa hinnoiteltu raaka-aine on menettänyt kilpailukykyään kansainvälisillä markkinoilla.

EU:n viennit 20 prosenttia jäljessä viime vuodesta

Venäjän ruplan kurssi on vahvistunut suhteessa dollariin ja euroon, mikä on nostanut Venäjän vientihintoja. Tästäkin huolimatta EU:n toimitukset ovat edelleen verrattain korkeasti hinnoiteltuja. Myös punnan kurssi on noussut, mikä on laskenut Lontoon vehnänoteerauksen vuoden alimmille tasoille.

EU:n viennit ovatkin edelleen noin 20 prosenttia jäljessä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Erityisesti ranskalaisen vehnän vienti Pohjois-Afrikkaan takkuaa.

Rapsin hinta vieläkin laskussa

Rapsi on jatkanut laskuaan Euroopassa, vaikka soija on vahvistunut Chicagossa. EU:n kasviöljy- ja biopolttoainemarkkin oilla tunnelmat ovat olleet synkät eikä EU:n ilmoitus lopettaa palmuöljyn käyttö biopolttoaineessa vuoteen 2021 mennessä ole piristänyt tilannetta. Myös rapsin ja canolan tuonti EU-alueelle painaa Euroopan rapsinoteerauksia.

Suomessa öljykasvien hinta on niin ikään edelleen laskussa. Muutoin hinnat ovat Suomessa olleet varsin vakaalla tasolla tammikuussa.

Venäjällä talvituhot jäänevät pieniksi

Venäjällä lumi peittää valtaosan vehnän viljelyalueista. Ainoastaan maan eteläosissa on vielä lumettomia kohtia. Lumisateet tulivat lämpötilojen laskun kannalta oikeaan aikaan. Talvituhoista ei juurikaan ole raportoitu.

Myös Ukrainan syysvehnäkasvustot hyvässä kunnossa. casino minsta insättning Huonossa kunnossa olevien kasvustojen osuus on nyt alhaisin neljään vuoteen.

Argentiinan kuivuus ei ota laantuakseen

Argentiinaa piinaava kuivuus on laskenut kylvöalaa ja sitä myötä sato-odotuksia. Pitkään Ennusteiden mukaan kuivuus tulee vielä jatkumaan keskisessä ja eteläisessä Argentiinassa. Etelä-Amerikan sääolosuhteet ovat pönkittäneet maissin ja soijan hintoja.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja