Olet täällä

Viljelysuunnitelmiin rypsiä vai rapsia?

Kevätrapsin viljelyala on kasvanut viime vuosina selvästi. Viljelysuunnitelmia tehdessä pohditaan monella tilalla, kirjataanko tulevan kasvukauden suunnitelmiin kevätrypsiä vai -rapsia. Avenan kylvösiemenvalikoimasta löytyy useita rypsi- ja rapsilajikkeita.

 

Kevätrapsin viljelyala kasvussa

Kasvukaudella 2017 kevätrapsin viljelyala ohitti ensimmäistä kertaa selvästi kevätrypsin viljelyalan ollen noin 31 500 hehtaaria.

Monet viljelijät kertovat, että kiinnostusta rapsin viljelyyn lisää rypsiä korkeampi satopotentiaali, parempi korrenlujuus sekä nopea kasvuun lähtö, mikä mahdollistaa kylvön aikaisin. Rapsin öljypitoisuus on yleensä rypsiä korkeampi. Öljypitoisuus on laatuhinnoitteluperuste.

Rapsi on hyvä vaihtoehto etenkin Etelä- ja Varsinais-Suomeen eli viljelyvyöhykkeille I ja II ja sitä viljellään myös suotuisilla viljelyalueilla tätä pohjoisempana. Rapsi vaatii lajikkeesta riippuen tuleentuakseen noin 1150-1250 astetta tehoisaa lämpötilasummaa. Käytännössä tämä usein tarkoittaa, että rapsien puintiaika koittaa kahdesta kolmeen viikkoa rypsin jälkeen.Kuvassa rinnakkain rypsi- ja rapsikasvustot. Rapsi oikealla ja rypsi vasemmalla. Kuva otettu Inkoossa 6.9.2017

Rapsilajikkeiden välillä on enemmän kasvuaikaeroja kuin rypsillä. Jos kasvusto ei ehdi täysin tuleentua, kasvaa riski sadon korkeammalle lehtivihreäpitoisuudelle. Viileänä kasvukautena 2017 kaikki rapsipellot mm. Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa eivät valitettavasti ehtineet tuleentua puintikuntoon.

Kevätrypsi sopii pohjoisemmaksi

Rypsin viljelyala oli vuonna 2017 yhteensä 22 000 hehtaaria ja sillä on edelleen varma paikkansa viljelykierrossa. Rypsin viljelyssä etuna on etenkin sen kevätrapsia lyhyempi kasvuaika, minkä johdosta se sopii myös viljelyvyöhykkeelle III ja IV. Rypsi vaatii tuleentuakseen reilut 1000 astetta tehoisaa lämpötilasummaa. Usein rypsipeltoja päästään puimaan syyskuussa. Rypsillä sadon liian korkea lehtivihreäpitoisuus on rapsia harvemmin ongelma, koska kasvusto ehtii varmemmin tuleentua täysin.

Suhteellisen aikainen puinti lisää viljelyvarmuutta ja toisaalta lyhyempi kasvuaika tuo joustoa myös kylvön ja puinnin ajoitukseen. Tarvittaessa rypsin kylvöä voi lykätä myöhemmäksi olosuhteiden niin vaatiessa.

Rypsiä vai rapsia viljelysuunnitelmiin?

Viljelysuunnitelmia tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota tilan sijaintiin ja valitun lajikkeen kasvuaikaan useamman vuoden keskiarvojen mukaan. Rapsi kannattaa kylvää ensimmäisten joukossa, rypsin kylvöajankohdassa on tarvittaessa enemmän joustoa. Viime syksynä muokkauksia jäi paljon tekemättä johtuen sateisesta säästä ja ehkä kevään mahdolliset kiireet huomioiden, voi olla hyvä, jos kylvön ajoituksessa enemmän pelivaraa.

Rypsin ja rapsin viljelytekniikassa ei ole juuri eroa, mutta rapsilla käytetään yleensä vähän pienempiä kylvösiemenmääriä ja lannoitusta voi olla tarpeen säätää vähän ylöspäin sato-odotuksen mukaan. Päättynyt kasvukausi oli viileä, mutta siitä huolimatta korjattiin kelpo satoja sekä rypsillä että rapsilla.

Rypsin ja rapsin kylvösiemeniä hyvin saatavilla

Avenan kylvösiemenvalikoimassa on hyviä ja satoisia rypsi- ja rapsilajikkeita. Voit tutustua tarkemmin lajikevalikoimaan täältä ja tehdä tilauksen tällä lomakkeella, tai ottamalla yhteyttä Avenan ostajiin.

Saat sopimuslisän (4 €/tn), kun teet kylvösiementen tilauksen yhteydessä öljykasvisopimuksen 15.3. mennessä. Tähän mennessä kylvösiemenet ostaneet ja sopimuksen tehneet osallistuvat arvontaan, jossa palkintona on iPad-tabletti.

 

Tämä on toinen juttu "Avenan öljykasveja viljelykiertoon”-sarjassa, jossa julkaistaan kevään mittaan useampia juttuja öljykasvien viljelystä.

 

Lue lisää: Sukellus öljykasvilajikkeisiin

Kommentit

Samankaltaista sisältöä