Olet täällä

Hometoksiinit puhututtavat - kuinka hillitä riskiä?

Lantmännen Agron ja Yara Suomen järjestämissä Kaura 8000-tilaisuuksissa keskitytään kauran satotasojen nostoon, erilaisiin käyttömahdollisuuksiin ja markkinanäkymiin.

Salossa pidetyssä tilaisuudessa paneelikeskustelussa käsiteltiin kauran hometoksiineja ja niiden hallintaa. Panelisteina olivat Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta, Minni Tapola Bayerilta sekä viljelijä Olli-Pekka Ruponen

Vaikea vuosi takana

Viime vuosina kauran hometoksiinit ovat nousseet esille entistä enemmän. Erityisesti viime vuonna kauran hometoksiinitilanne oli vaikea ja esiintymiä oli paljon. 

Eviran viljasadon laatuseurannan mukaan viime vuoden sadosta noin kolmannes tutkituista näytteistä ylitti pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon elintarvikkeille.

Noin 10 prosentilla tutkituista näytteistä oli riski ylittää rehukäytön suositusarvo. Vilja tulisikin aina analysoida ennen kuin sitä annetaan karjalle. 

Veli Hietaniemi kertoi Kaura 8000-tilaisuuden paneelikeskustelussa hometoksiinien määrän todella kasvaneen viime vuosina. Esiintymien määrän kasvua ei voida selittää parantuneella analyysitekniikalla, sillä mittauslaitteisto on edelleen kutakuinkin sama kuin aina ennenkin. 

Peittaus, viljelykierto ja torjunta

Minni Tapola antoi keskustelussa tiiviit vinkit hometoksiinien hillintään.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on siemenen peittaus, sillä Fusarium leviää siemenen mukana. Riskinhallinnassa auttavat myös hyvä ja monipuolinen viljelykierto sekä muokkauksena kyntäminen. 

Tapola korosti myös tautitorjunnan merkitystä. Torjunta tulee tehdä kauralla kukinta-aikaan, mikä on noin 2-3 viikkoa lippulehtivaiheesta. Kukinta alkaa röyhyn yläpäästä.

Viljelyteknisesti hometoksiineja voi hallita vielä kuivurillakin. On tärkeää kuivata viljaerä mahdollisimman pian puinnin jälkeen huolellisesti alle 14 kosteusprosenttiin.

Hyvällä lajittelulla voidaan entisestään parantaa sadon laatua, sillä yleensä pienet ja surkastunet jyvät ovat tartunnan saaneita. 

Lajikevalinta voi vaikuttaa, kuivurilla viimeistellään

Lajikevalintoja tehtäessä tilan viljelykiertoon kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan useampi eri kasvuajan kauralajike.

Vilja-alan yhteistyöryhmä on koonnut lajikelistauksen eri kauralajikkeiden hometoksiiniesiintymistä. Listalla on noin 20 viljellyintä kauralajiketta.

Listan tietoja tullaan täydentämään tulevina vuosina. Listaus julkaistiin viime lokakuussa. 

Vinkkejä hometoksiineista kiinnostuneille

Syvällisempää tietoa hometoksiineista ja riskinhallinnasta löytyy Veli Hietaniemen väitöskirjasta. Väitöskirja on julkinen ja sen voit lukea tästä

VYR:n lajikelistaa lukiessa kannattaa pitää mielessä, että kaikista kauralajikkeista löytyy korkeita pitoisuuksia joinakin vuosina.

Riskivuonna lajike-erot tulevat paremmin esille, hyvinä vuosina eroja ei välttämättä lajikkeiden välillä ole juurikaan nähtävillä. 

Lisäksi on hyvä muistaa, ettei yhtään resistenttiä kauralajiketta ole olemassa. 

 

Seuraava Kaura 8000-tilaisuus järjestetään 15.2. Loimaalla. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä