Leipävehnän ostot tiloilta vähenivät viime vuonna

Teollisuus ja viljan välittäjät ostivat viljaa viime vuonna kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän, Luken tuoreimmat tilastot kertovat. Varastoissa oli eniten kauraa.

Teollisuus ja viljan välittäjät ostivat vuonna 2017 viljaa suoraan maatiloilta yhteensä 1 900 miljoonaa kiloa, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. Määrä on kolme prosenttia edellisvuotta pienempi.

Kotimainen teollisuus käytti viime vuonna kotimaista ja ulkomaista viljaa yhteensä noin 1 400 miljoonaa kiloa, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tiedot ilmenevät Luken tuoreimmista tilastoista.

Leipävehnää ostettiin edellisvuotta vähemmän

Ostohetkellä leipävehnäksi luokiteltua vehnää tuli vuonna 2017 maatiloilta markkinoille 224 miljoonaa kiloa ja rehuvehnäksi luokiteltua 315 miljoonaa kiloa, Luken yliaktuaari Sirpa Karppinen kertoo tiedotteessa.

Leipävehnää tuli vuonna 2017 maatiloilta markkinoille edellisvuotta vähemmän ja rehuvehnää puolestaan enemmän.

Vehnän teollinen käyttö elintarvikkeeksi pysyi lähes ennallaan. Rehujen valmistukseen käytettiin vehnää kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Ruista neljännes enemmän markkinoille viime vuoteen verrattuna

Ruista tuli vuonna 2017 markkinoille 88 miljoonaa kiloa, mikä on lähes neljänneksen enemmän kuin edellisenä vuonna.

Elintarviketeollisuus käytti ruista saman verran kuin edellisvuonna.

Mallasohraa ostettiin edellisvuotta enemmän

Mallasohraa teollisuus ja viljan välittäjät ostivat 175 miljoonaa kiloa sekä rehu- ja muuta ohraa 522 miljoonaa kiloa. Mallasohraa ostettiin kolme prosenttia edellisvuotta enemmän ja rehuohraa taas yhdeksän prosenttia vähemmän.

Rehuteollisuus käytti ohraa lähes kymmenesosan edellisvuotta enemmän. Muu ohran käyttö, kuten mallastus, oli kasvoi hieman edellisvuodesta.

Kauran elintarvikekäyttö kasvoi

Kauraa tuli vuonna 2017 maatiloilta markkinoille 577 miljoonaa kiloa, eli lähes yhtä paljon kuin edellisenä vuonna.

Rehuteollisuus käytti kauraa 210 miljoonaa kiloa. Määrään sisältyy mahdollinen ulkomainen kaura.

Kauran elintarvikekäyttö kasvoi edellisestä vuodesta yhdeksän miljoonaa kiloa ja on hieman enemmän kuin rukiin elintarvikekäyttö.

Kuva: Luonnonvarakeskus

Kauraa eniten varastoissa

Vuoden 2017 lopussa teollisuuden ja kaupan varastoissa oli yhteensä 533 miljoonaa kiloa kotimaista ja ulkomaista viljaa. Eniten varastoissa oli kauraa, 181 miljoonaa kiloa. Määrä oli kuusi miljoonaa kiloa suurempi kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

Ohran määrä varastoissa oli 19 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Vehnää oli viisi prosenttia vähemmän ja ruista 19 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja