Viljelyn riskienhallinta, uudet mittarit ja viljakaupan sopimukset esillä viljelijäilloissa

Lajikkeet, lehtilannoitteet ja viljakaupan uusi markkinalähtöinen basis-sopimus saivat aikaan keskustelua Avenan, Borealin ja Viljelijän Bernerin suosituissa viljelijäilloissa. Illoissa tarjoiltiin vinkkejä tulevalle kasvukaudelle. Tilaisuuksiin osallistui kaikkiaan yli 700 viljelijää.

Lajikkeet, lehtilannoitteet ja viljakaupan uusi markkinalähtöinen basis-sopimus saivat aikaan keskustelua Avenan, Borealin ja Viljelijän Bernerin suosituissa viljelijäilloissa. Illoissa tarjoiltiin vinkkejä tulevalle kasvukaudelle. Tilaisuuksiin osallistui kaikkiaan yli 700 viljelijää.

Viime kasvukauden hankalat viljelyolot ovat monella viljelijällä vielä hyvin muistissa, mutta helmikuun ensimmäisellä viikolla järjestetyissä viljelijäilloissa katsottiin jo uuteen kasvukauteen. Tilaisuuksien punaisena lankana oli viljelyn riskienhallinta, mittaaminen ja viljakaupan uusien sopimusten hyödyntäminen.

Hallitse riskejä hyödyntämällä aikaisuuseroja

Keväällä kylvön aikaan on vielä mahdotonta ennustaa koko kasvukauden oloja. Maan kasvukunnosta ja viljelykierrosta huolehtimalla sekä monipuolisen laji- ja lajikevalinnan keinoin on kuitenkin mahdollista hallita kasvukauden aikana ilmeneviä riskejä.

– Viime kasvukaudella korostui se, miten maan kasvukunnosta, rakenteesta ja viljelykierrosta on huolehdittu. Lisäksi monipuolinen laji- ja lajikevalikoima tasasi riskejä ja työhuippuja. Kun käyttää viljelyssä eri kasvilajeja, joilla on erilainen kehitysrytmi, huonot viljelyolot eivät iske koko satoon kerralla. Harvoin kaikilla lajeilla menee kaikki pommiin, Borealin kasvinjalostaja Mika Hyövelä havainnollisti Riihimäen tilaisuudessa.

Laji- ja lajikevalinnan ohjenuorana voi käyttää oman alueen lämpösummakertymää. Lajikkeiden aikaisuuseroja hyödyntämällä saadaan aikaan lisää satovarmuutta, laatua ja viljelyn kannattavuutta.

Aikaisten lajikkeiden esikasviarvo kannattaa hyödyntää: monitahoisen ohran uutuuksista Vertti ja Alvari sekä aikaisten kaurojen Niklas ovat erinomaisia esikasveja syysviljoille.

Lisäksi valkuaiskasvien kuten Sampo-härkäpavun ja Synthia-rypsin aikaisuus tuovat viljelyvarmuutta ja täysin uutta satopotentiaalia valkuaiskasvien viljelyyn.

Mittaa ja selvitä, älä vain arvaile

Miten tiivis maaperä on? Millainen on maaperän ravinnetilanne? Miten saisi mitattua tietoa? Viljelijän Berner esitteli uusia mittauslaitteita, joiden avulla viljelyyn liittyviä päätöksiä voi tehdä tiedon, ei vain arvauksen perusteella.

Esittelyssä oli uusi GrainSense -mittari, joka oli juuri saatu myyntiin. Laite mittaa jyvien proteiini- ja öljypitoisuuden, kosteusprosentin sekä hiilihydraatit reaaliajassa.

Esittelyssä olivat myös Dickey-John -penetrometri maan tiiviyden mittaukseen ja saman valmistajan hehtolitrapaino- ja kosteusmittari. Molemmilla laitteilla on mahdollista tuottaa faktatietoa viljelijän peukalotuntuman päälle.

Lisäksi Viljelijän Berner esitteli NutriNostica-mangaanimittaria sekä mangaanilannoitteita.

– Suomessa maa on luontaisesti mangaaniköyhää ja kasveille huonosti käyttökelpoisessa muodossa etenkin silloin, kun maaperän ph-arvo on korkea. Mangaani liikkuu juuren kautta varsin hyvin kasvin käyttöön, mutta lehden kautta annosteltuna se ei liiku kasvin sisälle. Usein puutosoireita nähdäänkin etenkin nuorissa kasvinosissa. Useampi lannoituskerta on siis hyödyksi, Bernerin edustajat kertoivat.

Mangaania on lehtilannoitteissa eri muodoissa, joista kelaattimuoto on tehokkain. Nitraatti- ja sulfaattimuodot ovat seuraavaksi parhaat, kun taas karbonaattimuoto on hyötysuhteeltaan huonoin. Tästä huolimatta karbonaattimuotoista mangaaniakin sisältävät tuotteet, kuten Multiple Pro, antavat kuitenkin hyvän satovasteen. Niissä on kuitenkin oltavat mangaania suurempi pitoisuus saman lannoitevaikutuksen saamiseen. Kannattaa siis miettiä omalle tilalleen sopiva tuote hyvistä vaihtoehdoista.

Uusi sopimusmuoto tuo lisää markkinalähtöisyyttä

Avenan tarjoamat vaihtoehdot vilja- ja öljykasvisopimusten hinnoitteluun täydentyivät loppuvuodesta uudella basis-sopimuksella. Basis-sopimus on entistä markkinalähtöisempi tapa vehnä- ja öljykasvisopimusten hinnoitteluun. Basis-sopimuksen tekoa ja yksityiskohtia esiteltiin viljelijätilaisuuksissa.

– Sopimusta tehdessä lukitaan ns. basis-hinta, joka on käteishinnan ja futuurihinnan erotus. Sopimus hinnoitellaan loppuun Euronext-pörssin (Matif) vehnä- ja rapsifutuurien noteerausten mukaan, Avenan ostajat kertoivat.

Tilaisuuksissa esiteltiin myös uudistettua Avenakauppa.fi-sivustoa. Sivustolle rekisteröityneet käyttäjät voivat muun muassa tutkia osto- ja basis-hintoja, tarjota viljaa, tilata öljykasvien kylvösiemenet ja asettaa hintavahdin. Käy rekisteröitymässä sivulle pikapuoliin, niin pääset tutustumaan!

Avenan ostajat kertoivat myös monipuolisesta rypsin ja rapsin kylvösiemenvalikoimasta sekä sopimuskampanjasta. Nyt on hyvä hetki laittaa siementilaus matkaan ja tehdä sopimus! Illan päätteeksi perehdyttiin vielä vilja- ja öljykasvimarkkinoiden viimeaikaisiin tapahtumiin.

Lämmin kiitos kaikille tilaisuuksiin osallistuneille!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja