Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU:n vehnän vienti jatkaa edelleen mateluaan. Ohran tuotannon ennustetaan nousevan. Kuivuus on jatkunut Argentiinassa eikä helpotusta ole näköpiirissä.

Euron kurssi on jälleen vahvistunut suhteessa dollariin. Lisäksi kilpailu argentiinalaisen vehnän kanssa on kovaa. EU:n vehnän vienti jatkaakin edelleen mateluaan.

Euroopassa leutoa ja märkää

Leuto ja märkä talvi aiheuttaa huolta Euroopassa. Syysviljat ovat vielä pääosin hyvässä kunnossa. Kosteana jatkunut talvi on kuitenkin aiheuttanut märimmillä alueilla ongelmia.

Pahasta kuivuudesta kärsineessä Espanjassa maaperän vesitilanne on nyt parantunut, vaikkakin vesivarat ovat yhä alhaalla.

EU:n ohran tuotannon ennustetaan nousevan

EU:n viljan tuotannon ennustetaan nousevan 304 miljoonaan tonniin kaudella 2018–2019. Vehnän osalta tuotannon ennustetaan pysyvän vakaana, mutta ohran tuotannon ennustetaan hieman nousevan.

Euroopan rehuohravarastojen ennustetaan kutistuvan, kun taas mallasohravarastojen odotetaan kasvavan.

Baltian syysvilja-ala kutistuu huomattavasti verrattuna edeltävään kauteen 2017–2018. Syynä tähän ovat huonot kylvöolosuhteet ja myöhäinen kylvöajankohta.

Argentiinan kuivuus jatkuu

Kuivuus on jatkunut Argentiinassa eikä helpotusta ole näköpiirissä lähiviikkoina. Niin soija- kuin maissikasvustotkin ovat tällä hetkellä sadonmuodostuksen kannalta kriittisessä vaiheessa.

Viljan hinnat ovat saaneet tukea myös USA:n eteläisten tasankojen kuivuudesta. Ennusteet viikonloppuna saapuvista sateista ovat kuitenkin viilentäneet vehnämarkkinoita.

Venäjän vienti kukoistaa ja kasvupotentiaaliakin löytyy tuleville vuosille

Leudon talven ansiosta Venäjän viennit ovat pysyneet edelleen vilkkaina. Syysviljakasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa. Keskisatojen suhteen on vielä roimasti kasvupotentiaalia tulevien vuosien varalle.

Myös Kazakstan vei heinä- ja tammikuun välisenä aikana ennätyksellisen määrän viljaa.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja