Olet täällä

Peltomaan tiivistymistä voi ehkäistä rengasvalinnoilla

Maan tiivistyminen on yleistyvä ongelma viljelymailla. Entistä epävakaammat säät ja raskaammat maatalouskoneet lisäävät maaperän kuormitusta entisestään.

Maan tiivistymisen vähentäminen kannattaa. Kun maaperä on kunnossa ja maan tiivistymisriskit minimissä, myös satotasot sekä viljelyn kannattavuus paranevat.

Hyvillä rengasvalinnoilla maan tiivistymisriskit vähenevät

Oikeat rengasvalinnat ovat toimiva keino vähentää tiivistymisriskejä, Helsingin yliopisto tiedottaa. Tärkeää on käyttää renkaissa töihin sopivia ilmanpaineita sekä lisätä työkoneisiin renkaita tai vaihtaa nykyiset renkaat matalapainerenkaiksi. Joskus koneketjun keventäminen tai työkoneiden leveyksien sovittaminen toisiinsa on paras ratkaisu.

Rengastuksen suunnittelu tilatasolla on kuitenkin monivaiheinen prosessi. Hyvän ratkaisun löytämiseen tarvitaan aikaa ja hyviä työkaluja.

Viljelijöiden avuksi rengastuksen suunnitteluun on laadittu uusi raportti ”Miten vältän maan haitallisen tiivistymisen maatalousrenkaiden avulla?”.

Raportti tarjoaa vastauksia rengasvalintoihin

Raportissa perehdytään maan tiivistymisen syihin sekä keinoihin välttää tiivistymistä erityisesti maatalousrenkaiden avulla.

Raportissa kerrotaan esimerkiksi, kuinka viljelykierron avulla voi vaikuttaa töiden ajoitukseen ja tarvittavaan koneketjuun, kuinka pyöräkuormaa voi vähentää, kuinka alhaisia rengaspaineita voi käyttää ja mistä löytää sopivimmat rengasvaihtoehdot.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin raportin 175 ovat laatineet Tuomas Mattila ja Jukka Rajala.

 

Lähde: Helsingin yliopisto

Kommentit

Samankaltaista sisältöä