Olet täällä

Panostus Kannatti osa 5: Kevätvehnälle fosforia hyvään satoon ja nopeaan tuleentumiseen

Erot viljojen tuleentumisessa ovat selkeitä riippuen fosforilannoituksesta

Riittävä fosforilannoitus on kevätvehnälle tärkeä, jotta kasvusto kehittyy nopeasti ja tuleentuu ajoissa.

Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasemalla on tutkittu viimeisen kolmen vuoden aikana fosforin merkitystä viljoille. Koelohko on runsasmultainen kivennäismaa ja ravinteet fosforia lukuun ottamatta ovat vähintään tyydyttävällä tasolla. Typpeä on käytetty kevätvehnälle 160 kg/ha.

Fosforilannoitus nosti kevätvehnän satoa selvästi jokaisena koevuotena ja oheinen tulos on kolmen vuoden keskiarvo. Kahdeksalla fosforikilolla sato nousi 1290 kiloa/ha ja paras sato, 7430 kg, saatiin YaraMila Y 5 –lannoitteella, 36 kg fosforilannoituksella. Tuossa jyväsadossa poistuu typpeä 176 kg, fosforia 25 kg ja kaliumia 33 kg. Typpitase on negatiivinen, mutta fosforitase 11 kg/ha. Pääosa tästä fosforista on kuitenkin sitoutunut olkisatoon ja juuristoon.

Puintikosteudessa oli näkyvissä selvät erot eri fosforitasoilla, mikä tarkoittaa aikaisempaa puintia ja lyhyempää kuivatusaikaa.

Lannoitussuositus, jossa fosforitase on nolla on YaraMila Y 5, 500 kg/ha (110-25-25-6) ja lisälannoitus kasvuston tarpeen mukaan täsmälevityksenä YaraBela –lannoitteella, 20–55 kg typpeä/ha.

 

Panostus kannatti on Farmitin juttusarja, joka nostaa esiin haasteellisen kasvukauden vastapainoksi viljelijöiden onnistumisia. 

Isossa roolissa ovat keinot, joiden avulla hyvät tulokset on saavutettu. Sarjan uutisista voi hakea uusia ideoita sekä selkänojaa valinnoille, joita aikoo tulevalle kasvukaudelle tehdä.

Lue sarjan kaikki uutiset. 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä