Pettymysten syksy näkyy viljasadossa

Viljaa jäi peltoon etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Viime syksynä korjattu viljasato, 3,4 miljardia kiloa, on 2000-luvun toiseksi pienin, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore satotilasto.

Viime vuonna satoa korjattiin tavanomaista enemmän tuoreviljana. Sen osuus oli yli kymmenesosa kokonaisalasta eli 120 000 hehtaaria.

Kato idässä ja pohjoisessa

Viime syksy oli poikkeuksellisen hankala ja paljon viljaa jäi korjaamatta. Arvioidaan, että viljaa jäi koko Suomessa peltoon yli 80 000 hehtaarin alalta.

Viljaa ja valkuaiskasveja jäi peltoon etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lisäksi viljelijöitä kuritti heikentynyt viljan laatu.

– Itä- ja Pohjois-Suomen pelloilla kävi viime vuonna pahin kato 30 vuoteen, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Huippuruissato ei saane jatkoa

Valopilkkuna oli rukiin omavaraisuuteen riittävä 113 miljoonan kilon sato, joka on suurin sitten vuoden 1990. Sadosta luomua oli 5 prosenttia.

Viime syksynä korjattu sato riittää kattamaan noin sadan miljoonan kilon kulutuksen kotimaassa ensi syksyn satoon asti.

Se ei tule kuitenkaan saamaan jatkoa. Omavaraisuuteen tuskin tulevan syksyn sadolla enää päästään, sillä syyskylvöala jäi kolmanneksen edellisvuotta pienemmäksi.

2000-luvulla ruissato on riittänyt kattamaan kotimaan vuosikulutuksen vain kolme kertaa.

Luomukaura suosittua

Kokonaisviljasadosta noin kolme prosenttia oli luomuviljaa.

Luomuviljan 95 miljoonan kilon sadosta puolestaan oli kauraa noin kaksi kolmasosaa. Luomukauran tuotanto kasvoikin vuodesta 2016 lähes neljänneksellä.

Myös vehnän ja ohran luomutuotanto kasvoi, kun taas luomuruista korjattiin neljännes vähemmän kuin vuonna 2016.

Lähde: Luonnonvarakeskus satotilasto 9.3.2018

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja