Tanskalaistutkijat löysivät geenin, joka suojaa viljaa homesienitartunnoilta

Vehnän ja ohran perimästä löydetyn geenin toivotaan tuovan viljelijöille tulevaisuudessa uusia keinoja suojautua sienitaudeilta.

Tanskalaistutkijat Århusin yliopistosta ovat löytäneet vehnän ja ohran perimästä geenin, joka ehkäisee kasveja sienitautitartunnalta ja voi näin suojata viljasatoa. Asiasta uutisoi ruotsalaislehti Land Lantbruk.

Geeni ohjaa HvNEP-1 -entsyymin tuotantoa, joka heikentää sienten kykyä saada ravintoa isäntäkasvista. Testit ovat osoittaneet, että geeniä sisältävät jyvät ovat huomattavasti paremmin suojassa sieni-infektioilta kuin jyvät, joissa geeniä ei ole.

”Sienitaudit johtavat suuriin sato- ja laatutappioihin, joten on tärkeää löytää tehokkaita keinoja niiden torjumiseksi – ja ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne eivät johda resistenssin kehittymiseen sienissä”, Århusin yliopiston molekyylibiologian ja genetiikan professori Henrik Brinch-Pedersen kertoo tansakalaislehti Landbrugsavisenille.

Jatkotutkimuksia luvassa - toiveena löytää uusi keino homesieniltä suojautumiseen

Geeni voi tähän asti tehtyjen tutkimusten mukaan suojata ainakin Fusarium- ja Aspergillus-homesieniltä. Seuraavaksi aletaan tutkia sitä, voiko geeni suojata myös muilta sienityypeiltä.

Toiveena on, että tulokset mahdollistaisivat viljelijöille uusia keinoja puolustaa kasvejaan sienitaudeilta.

Lähde: Land Lantbruk ja Landbrugsavisen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja