Millaista kylvösiemenmäärää käytät öljykasveilla?

Tulevan kasvukauden kynnyksellä moni öljykasveihin liittyvä kysymys on koskenut rypsin ja rapsin kylvösiemenmäärää. Yksiselitteistä ja yksinkertaista vastausta oikeasta kylvösiemenmäärästä ei liene olemassa, mutta tässä jutussa kylvösiemenmäärän liittyviä asioita sekä tuloksia Avenan viime kesän viljelykokeesta.

Tulevan kasvukauden kynnyksellä moni öljykasveihin liittyvä kysymys on koskenut rypsin ja rapsin kylvösiemenmäärää. Yksiselitteistä ja yksinkertaista vastausta oikeasta kylvösiemenmäärästä ei liene olemassa, mutta tässä jutussa kylvösiemenmäärän liittyviä asioita sekä tuloksia Avenan viime kesän viljelykokeesta.

Öljykasvit sopeutuvia kasvutilan mukaan

Rypsi ja rapsi ovat tunnettuja erinomaisesta kompensaatiokyvystään eli kyvystään mukautua mm. kulloisenkin kasvutilan ja -olosuhteiden mukaan. Jos kasvuolosuhteet ovat kunnossa ja vettä sekä ravinteita riittää, voi yksittäinen kasvi harvassa kasvaessaan moninkertaistaa sivuhaarojen määrän sekä litujen määrän kasvia kohden. Harvassa kasvustossa kasvi tuottaa valtaosan liduista pääverson sijaan sivuversoissa minkä vuoksi kasvuaika aina myös jonkin verran pitenee. Jos kasvuolosuhteet ovat huonot, ei kasvi välttämättä haaroitu riittävästi.

Tiheästi toisiinsa nähden kasvaneet kasvit haaroittuvat vähemmän, tuottavat kasvia kohden vähemmän lituja ja niiden varsi on hieman hennompi. Öljykasvit voivat myös kompensoida siementen määrä liduissa sekä yksittäisten siementen kokoa sen mukaan miten paljon varastoitavaa energiaa on käytettävissä.

Kylvösiemenmäärä vaikutti odotetusti kasvuston rakenteeseen

Avenan viljelyteknisessä kokeessa selvitettiin kylvösiemenmäärän vaikutusta hybridirapsin kasvuun kesällä 2017. Inkoossa tutkittiin Drago-lajikkeella mm. kolmea erilaista kylvösiemenmäärää (50, 100 ja 150 kpl/m2). Kevätrapsi reagoi kasvutiheyteen odotusten ja ”oppikirjojen” mukaisesti.

Koe oli multamaalla ja olosuhteet alkukasvukaudella olivat hyvät; sää oli aika viileä ja kosteutta riitti. Rapsille kertyi lehtimassaa ja kasvusto ehti hyvin haaroittua.

Kasvustolaskennat kertoivat, että harvimmassa 50 kpl/m2 kylvötiheydessä kasveissa oli keskimäärin 9 sivuhaaraa ja 129 litua kasvia kohden. Suurimmalla kylvötiheydellä (150 kpl/m2) sivuhaaroja oli vain 4 ja lituja kasvia kohden 57 kappaletta. 100 kpl/m2 kylvötiheydellä sivuhaaroja oli keskimäärin 5 kappaletta ja lituja 80 kpl/m2. Oheisessa kuvassa jokaisesta tiheydestä 5 kasvia.

Harvassa ja tiheässä kasvustossa ei välttämättä satoeroa

Rypsi- tai rapsisadon kannalta oleellista ei ole vain litujen määrä yhtä kasvia kohden vaan oleellisempaa on litujen määrä hehtaarilla (tai neliöllä). Vaikka tiheässä kasvustossa on yhtä kasvia kohden lituja vähemmän, voi kasveja olla neliöllä jopa moninkertainen määrä harvempaan

kasvutiheyteen verrattuna.

Avenan peltokokeessa suurin sato, 3309 kilo hehtaarilla saatiin 100 kpl/m2 kylvötiheydellä. Suurin kylvötiheys (150 kpl/m2) ei jäänyt tästä kauaksi ja sen keskisato oli 3235 kiloa hehtaarilta. Pienimmällä kylvötiheydellä yksittäisten kasvien suurempi sato ei riittänyt tässä kokeessa kompensoimaan alhaisempaa kasvutiheyttä ja keskisato jäi 2676 kiloon hehtaarilla eli noin 630 kiloa pienemmäksi.

Onnistumisia erilaisilla kylvösiemenmäärillä

Yleissuosituksena kylvösiemenmäärästä on kevätrapsilla populaatiolajikkeilla 150-200 kpl/m2 ja hybridilajikkeilla 100-150 kpl/m2. Kevätrypsillä suositus kylvömääräksi on korkeampi, 200-300 kpl/m2. Peltokokeissa sekä käytännön viljelyssä on usein todettu, että hyvinkin pienellä (50 kpl/m2) tai yllättävänkin suurella kylvösiemenmäärällä (rapsilla 200 kpl/m2 ja rypsillä 300 kpl/m2) voidaan saada hyvä sato.

Avenan öljykasvikyselyssä kysyttiin keväinä 2017 ja 2018 millaisia kylvösiemenmääriä viljelijät käyttävät kevätrypsillä ja -rapsilla. Rypsiä kylvetään keskimäärin 6-6,5 kg/ha (noin 200 kpl/m2) ja rapsia 5,6 kg/ha (130 kpl/m2). Rapsilla hybridilajikkeilla käytetään populaatiolajikkeita pienempiä kylvösiemenmääriä.

Kylvösiemenmäärän valintaan vaikuttaa moni asia

Kylvösiemenmäärää valitessa kannattaa muistaa, että tavoiteltu kylvötiheys (kpl/m2) tuskin koskaan on varsinainen taimitiheys.

Avenan multamaalle hyvissä olosuhteissa kylvetystä kokeessa kylvetyistä siemenistä taimettui viime keväänä noin 80 % mikä on todennäköisesti aika tavanomainen luku kevään vaihtelevissa olosuhteissa. Harvimmassa 50 kpl/m2 tiheydessä tämä tarkoitti käytännössä, että noin 40 siementä iti ja taimettui ja kohtasi kirpat sekä joutui kilpailemaan rikkakasvien kanssa. Jos siemenistä olisi taimettunut vain 60 %, niitä olisi ollut vain 30 kappaletta neliöllä.

Suuremmilla kylvösiemenmäärillä on enemmän pelivaraa, jos olosuhteet eivät olekaan alkukasvukaudella suotuisat. Avenan kokeessa kasvukauden jälkeen laskettu kasvutiheys oli kaikilla tiheyksillä taimitiheyttä alhaisempi eli eri syistä kasvusto harveni kasvukauden aikana jonkin verran.

Kylvösiemenmäärän kasvattamista kannattaa harkita, jos

  • muokkausjälki jää karkeaksi
  • ennen kylvöjä on tiedossa, että lohkolla on paljon rikkakasveja
  • on kuivaa ja/tai kylmää ja kylvetään myöhään
  • savimaalla, suorakylvössä, tai jos maa herkkä kuorettumaan

Näppärä siemenlaskuri Kanadasta

Kanadassa rapsin kylvösiemenmäärän laskuun on tehty laskuri, jossa käydään hyvin läpi kylvösiemenmäärän valintaan vaikuttavia asioita. Kanadan laskuri sopii hyvin esimerkiksi, vaikka sitä ei suoraan meidän olosuhteisiin voikaan soveltaa.

Arvioitavia ja kylvösiemenmäärään laskurissa vaikuttavia asioita ovat:

  • yleisarvio taimettumisen tasaisuudesta (heikko – erinomainen)
  • yleisarvio kevään hallariskistä alueella
  • onko lohkolla paljon rikkakasveja ja arvio siitä, miten ne saadaan torjuttua
  • yleisarvio hyönteisten aiheuttamien vaurioiden määrästä
  • arvio kasvukauden pituudesta ja syksyn hallariskistä (lyhyt, pitkä)

Kylvösiemenmäärää kannattaa kasvattaa, jos esimerkiksi taimettumisen tasaisuuden kanssa on haasteita (esim. kasvijätteestä johtuen), keväthalla on alueella yleinen, pellolla on todennäköisesti paljon rikkakasveja ja kasvukausi on lyhyt.

Kanadalainen laskuri antaa heidän olosuhteissaan rapsille suurimmillaan kylvösiemenmääräksi 96 kpl/m2. Tämän kylvösiemenmäärän kohdalla kuvauksessa lukee: ”antaa sinulle enemmän tilaa hengittää”. Laskuri antaa pienimmäksi siemenmääräksi 43 kpl/m2. Tämän valinnan kohdalla muistutetaan olemaan varuillaan, sillä alhaisesti tiheydestä johtuen kasveja ei saa menettää, jotta sato tai sen laatu ei kärsi.

Vielä ehdit tilata öljykasvien kylvösiemenet

Avenan valikoimasta löytyy tällä hetkellä rypseistä vielä Synthian, Cordelian sekä rapseista Cleopatran ja Dragon peitatut kylvössiemenet. Voit tilata siemenet tällä lomakkeella tai kirjautumalla Avenakauppaan. Voit myös olla yhteydessä Avenan ostajiin. Teethän tilauksen mahdollisimman pian!

Lue lisää: kirjoitimme kylvösiemenmäärästä myös viime keväänä

Linkki laskuriin: http://www.canolacalculator.ca/target-plant-density

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja