Neonikotinoidien käyttöä rajoitetaan

Käyttö loppuu öljykasvien lisäksi sokerijuurikkaalla, perunalla, syysvehnällä ja rukiilla sekä metsäpuiden taimien käsittelyssä.

EU:ssa on päätetty entisestään rajoittaa neonikotinoidien käyttöä, kertovat Tukes ja Maa- ja metsätalousministeriö yhteistiedotteessaan.

Asiasta äänestettiin Brysselissä viime perjantaina pidetyssä viranomaiskokouksessa. Äänestyksessä komission esittämät rajoitusehdotukset saivat taakseen määräenemmistön.

Neonikotinoidien käyttö rajataan pysyviin kasvihuoneisiin, ja kasvien tulee olla näissä tiloissa koko elinkaarensa ajan.

Käyttö loppuu monella kasvilla

Rajoitusta vastaan äänesti 4 maata, tyhjää äänesti 8 maata (myös Suomi), ja loput kannattivat rajoitusta.

Suomen kannalta päätös tarkoittaa neonikotinoidien käytön loppumista öljykasvien viljelyn lisäksi myös sokerijuurikkaan, perunan, syysvehnän ja rukiin viljelyssä sekä lisäksi metsäpuiden taimien käsittelyssä taimitarhoilla.

Myös useat muut EU-maat olivat huolissaan varsinkin käytön loppumisesta sokerijuurikkaan viljelyssä. Monet maat toivoivat komission harkitsevan ehdotusta, jossa otettaisiin tarkemmin huomioon kasvit, jotka eivät ole pölyttäjiä houkuttelevia.

Asiasta ei syntynyt tarvittavaa määräenemmistöä.

Neonikotinoideja sisältävien valmisteiden myyntiä ja käyttöä koskevista siirtymäajoista tiedotetaan siinä vaiheessa, kun valmisteita kielletään.

Lue tiedote Tukesin ja MMM:n yhteistiedote kokonaisuudessaan tästä.

Lähde: Tukes ja MMM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja