Neonikotinoidien käyttökielto huolettaa Australiassa asti

Vaikeuttaako kielto vientiä vai kääntyykö se Australian mahdollisuudeksi öljykasvisektorilla?

Australian kasvinviljelysektori on ilmaissut pettymyksensä Euroopan Unionin päätöstä kohtaan, joka kieltää neonikotinoidit kaikessa ulkokäytössä. Asiasta uutisoi Farm online.

Kiistanalaisen kemiallisen yhdisteen käyttökieltoa päätettiin laajentaa EU:ssa viime viikolla. Kiellon tiukentuminen pohjautuu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tekemiin tutkimuslöydöksiin. Kiellosta voit lukea lisää tästä.

Kritiikkiä harkinnan puutteesta

Australialaiset viljantuottajat pohdiskelevat tällä hetkellä mitä vaikutuksia käyttökiellon laajennuksella on EU:n viljantuonnille, neonikotinoidijäämien raja-arvojen määrittelylle ja sitä kautta australialaiselle viljasektorille.

Tällä hetkellä EU:n päätöksellä ei uskota olevan suoria vaikutuksia Australian toimijoille, mutta Australian öljykasviyhdistys (AOF) pitää päätöstä kuitenkin huolestuttavana ennakkotapauksena.

- Tuntuu kuin kaikkea todisteita yhdisteen turvallisuudesta ei olisi harkittu täysin tarkkaan, sanoo yhdistyksen edustaja Nick Goddard haastattelussaan.

Uhka vai mahdollisuus?

Australiassa neonikotinoideja käytetään rypsillä (canola) siementen peittaukseen ja se on yksi tärkeimmistä viljelyn onnistumisen edellytyksistä.

EU:n kielto voikin vielä kääntyä australialaisen öljykasvinsektorin mahdollisuudeksi.

Osa raporteista on nimittäin osoittanut, että neonikotinoidien käyttökielto merkitsisi EU:n öljykasvintuottajille jopa 15 prosentin laskua satotasoihin. Tällä hetkellä EU on yksi maailman suurimmista rapsin ja rypsin (canola) tuottajista.

Australiassa pelätään sen sijaan myös kuluttajien reaktiota. Viime vuotinen glyfosaatin kieltoyritys sai kuluttajat aktiivisesti peräämään neonikotinoidien käyttökieltoa. Asiaa ajava liike on kerännyt jo 5 miljoonaa allekirjoitusta kieltoa ajavaan vaatimukseen.

Lähde: Farm online

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja