Olet täällä

Tarkkaile kirppoja öljykasvilohkoilla

Lämmin sää nopeuttaa öljykasvien taimettumista, mutta se saa todennäköisesti myös kirpat liikkeelle. Kasvustojen tarkkailu päivittäin on nyt ajankohtaista.

Ensimmäiset rapsipellot taimettuneet

Öljykasvien kylvöt ovat parhaillaan menossa ja monella tilalla öljykasvien kylvöt on tältä keväältä jo tehty. 

Lämpimässä säässä ensimmäiset sirkkataimet voivat olla pinnassa jopa vajaassa viikossa. Ensimmäisiä havaintoja siementen itämisestä voi tehdä jo muutama päivä kylvön jälkeen. Kevätkosteutta on ollut muokkauskerroksessa ainakin toistaiseksi riittävästi ja kasvustot taimettuvat toivottavasti tasaisesti.

Lämmin sää saa myös kirpat liikkeelle

-   Ensimmäisiä havaintoja kirpoista on tehty viime viikonloppuna, kertoo erikoistutkija Erja Huusela-Veistola Lukesta. Öljykasvilohkojen tarkkailu kannattaa aloittaa viimeistään, kun taimet tulevat pintaan. Lämmin sää saa todennäköisesti myös lämmöstä pitävät kirpat liikkeelle.
 
Kirppoja jääntirapsissa 13.5.2018.Nyt kun on lämmintä ja kuivaa, kannattaa kirppoja tarkkailla aktiivisesti. Helteisellä säällä kirppojen aiheuttamat syöntivioitukset voivat lisätä haihduntaa ja kuivattaa sirkkataimia nopeasti, jos vioituksia on paljon. 
 
Kirpat aiheuttavat vioituksia etenkin sirkkataimivaiheessa ja kun kasveissa on vasta muutama kasvulehti. Siementen peittaus antaa ensisuojan kirppoja vastaan, mutta aktiivinen tarkkailu on tarpeen. Havainnoinnissa voi käyttää apuna kelta-ansoja. Kuva: jääntirapsin syöntivioitusta 13.5.2018.
 
-   Kirppojen torjuntakynnys on 1 kirppa sirkkataimea kohden, tai jos 30 % lehtialasta on syöty, muistuttaa Huusela-Veistola. Kannattaa toimia, jos torjuntakynnykset ylittyvät, kasvuston kehitys hidastuu ja sää jatkuu lämpimänä ja kuivana.
 
Luken ajankohtaistiedotteet pelto- ja puutarhakasvien tuotannosta ja kasvinsuojelusta löytyy kasvukauden mittaan KasperIT palvelusta.  
 
Valokuvat: Kati Lassi, Avena
 

Lue lisää: ohjeita tuholaisten torjunnasta VYR:n viljelyoppaassa

Lue lisää: juttu öljykasvien tuholaisista viime keväältä

Lue lisää: ajankohtaishavaintoja KasperIt palvelussa

Lue lisää: aiemmin öljykasveja viljelykiertoon sarjassa ilmestyneet jutut

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä