Viljamarkkinoilla katseet satokaudessa 18/19

”Kansainvälisillä viljamarkkinoilla nähdään juuri nyt liikehdintää, kun uutisia kylvöistä, kasvustoista ja satonäkymistä julkaistaan yhä tihenevään tahtiin”, kertoo Trade Manager Sam Tallberg Avenalta. Satoarvioihin liittyy paljon epävarmuutta, mutta maailman viljasadon odotetaan tulevallakin kaudella olevan historiallisesti erittäin hyvällä tasolla.

”Kansainvälisillä viljamarkkinoilla nähdään juuri nyt liikehdintää, kun uutisia kylvöistä, kasvustoista ja satonäkymistä julkaistaan yhä tihenevään tahtiin”, kertoo Trade Manager Sam Tallberg Avenalta. Satoarvioihin liittyy paljon epävarmuutta, mutta maailman viljasadon odotetaan tulevallakin kaudella olevan historiallisesti erittäin hyvällä tasolla.

Markkinointikausien taitteessa

Juuri nyt markkinoilla eletään aikaa, jolloin perinteisesti vanhan sadon kysyntä hiljenee ja ostajat kääntävät katseita kohti uutta satoa.

- Kysyntä on uuden sadon osalta markkinoilta vielä verrattain rauhallista. Tämä voi kertoa siitä, että viljan ostajat arvioivat viljaa olevan hyvin tarjolla alkukauden toimituksiin, Tallberg arvioi. Uuden sadon kysyntä todennäköisesti vilkastuu suurten, kansainvälisten ostajien tullessa ensimmäisillä tarjouspyynnöillään markkinoille.

Pohjoisella pallonpuoliskolla arvioidaan parhaillaan syyskylvöisten kasvien kasvukuntoa ja satopotentiaalia sekä samalla laaditaan arvioita kylvöaloista.

- Yhdysvalloissa vehnäkasvustot näyttävät olevan talven jälkeen heikossa kunnossa ja jonkin verran talvituhoja on myös Venäjällä ja Ukrainassa. Euroopassa syysvehnät näyttävät sen sijaan talvehtineen varsin hyvin, Tallberg kertoo.

Viime syksynä myöhäinen sadonkorjuu ja sateinen sää haittasivat sekä estivät syysviljojen kylvöjä Suomen ja Ruotsin lisäksi Baltiassa. Baltiassa on tyypillisesti valtaosa viljeltävästä vehnästä syysvehnää.

- Baltiassa kylvetään nyt enemmän kevätvehnää ja ohraa, Tallberg arvioi. Tämä voi vaikuttaa hiemaan tarjontaan lähialueella, mutta vaikutus muuten on markkinoihin pieni.

Tavanomaista kylmempi säätyyppi vallitsi huhtikuussa Euroopassa, Mustanmerellä ja Yhdysvalloissa. Tästä johtuen kevätkylvöt ovat alueilla viikosta pariin tavanomaista jäljessä. Pieni viivästys ei kuitenkaan vielä todennäköisesti vaikuta kylvöaikomuksiin eikä satoon.

- Jos kevätkylvöjen tahti hidastuu Yhdysvalloissa, voidaan siellä kylvää maissin sijaan enemmän soijaa, Tallberg pohtii. Tällä voi olla vaikutusta myös öljykasvimarkkinoihin.

Markkinoilla liikehdintää, mutta suhteellisen rauhallista

Päättyvän markkinointikauden 17/18 viljasato oli maailmalla hyvä, mikä on näkynyt myös suhteellisen vakaana hintatasona. Viljavarastot ovat kauden päättyessä globaalisti turvallisella tasolla huolimatta siitä, että kulutus todennäköisesti hieman ylittää tuotannon.

Päättyvällä markkinointikaudella Venäjä ja muut Mustanmeren maat ovat hyvän satonsa ja heikon ruplansa ansiosta dominoineet vehnän vientimarkkinoita. EU-maiden vehnän vientimäärät jäävät selvästi viime kausista.

Ensimmäiset arviot kaudelle 18/19 ovat sen suuntaisia, että viljan tuotantoon ei tulisi edeltävään kauteen verrattuna suuria muutoksia. Viljan käyttö kasvaa hitaasti, mutta suhteellisen tasaisesti.

- Arvioihin vilja- ja öljykasvisadosta liittyy tässä vaiheessa paljon epävarmuutta, kuten joka vuosi tähän aikaan, Tallberg muistuttaa.

Futuurihintojen yleinen taso loppuvuodelle 2018 on tällä hetkellä aika lähellä nykyhetken tasoa.

Tässä vaiheessa ennusteet sadosta perustuvat arvioihin kylvöaloista ja keskisadoista ja paljon on siis auki. Kasvukauden sää on jälleen suuressa roolissa ja voi olla, että markkinoilla eletään pian taas ”säämarkkinoiden” kautta. Uutiset muilta markkinoilta ja taloudesta voivat heijastua myös vilja- ja öljykasvimarkkinoille.

Mitä seurata markkinoilla nyt?

  • Kasvukauden säätä ja etenemistä mm. Euroopassa, Mustanmeren alueella, Venäjällä ja Ukrainassa
  • Tarkentuvia arviota kylvöaloista ja satonäkymistä em. alueilla
  • Tarkentuvia arvioita viljan ja öljykasvien kysynnästä ja etenkin suurten ostajamaiden tarjouspyynnöt

Markkinoihin vaikuttaa myös

  • Yleinen kehitys muilla raaka-ainemarkkinoilla ja kauppapolitiikassa (mm. raaka-aineet kuten raakaöljy)
  • Valuuttakursseja (US dollari, rupla, euro), jotka vaikuttavat viljan vientiin ja tuontiin

Tilaa Avenan markkinakatsaus sähköpostiisi täältä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja