Olet täällä

Yhä useampi vaihtaa luomuviljelyyn

Luomutuotannossa eletään voimakkainta kasvua 20 vuoteen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

Luomuviljelyn aloittaa vuonna 2018 lähes 500 maatilaa ja luomutilojen määrä kasvaa noin yhdeksällä prosentilla vuoteen 2017 verrattuna.

Luomun kasvua kirittävät useat tekijät, Eviran ylitarkastaja Sampsa Heinonen kertoo tiedotteessa.

”Luomutuotteiden kysyntä kasvaa yli kymmenen prosentin vuosivauhdilla ja luomutuotannon kannattavuus etenkin viljatiloilla on selvästi parempi kuin tavanomaisen tuotannossa. Viljelijät on saanut liikkeelle myös epävarmuus siitä, voiko uusia luomusopimuksia tehdä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmakauden 2015 - 2020 viimeisinä vuosina.

Eniten kasvua läntisessä Suomessa ja viljanviljelyalueilla

Eniten aloittavia luomutiloja on Varsinais-Suomessa (61 kpl), Etelä-Pohjanmaalla (54 kpl), Pohjois-Pohjanmaalla (49 kpl), Uudellamaalla (49 kpl) ja Pohjanmaalla (45 kpl). Näissä maakunnissa sekä Satakunnassa, Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa luomutilojen määrä kasvaa yli 10 prosenttia.

Suhteellisesti eniten uusia luomuviljelijöitä on Hämeessä, jossa heidän määränsä kasvaa 15 prosentilla.

Luomutilojen koko jatkaa kasvuaan edellisten vuosien malliin. Nyt keskikokoisella luomutilalla on peltoa noin 58 hehtaaria eli puolitoista hehtaaria enemmän kuin vuonna 2017.

Noin 70 maatilaa siirtää eläintuotannon luomuun eli siirtyvien määrä vastaa suunnilleen edellisvuosia.

Luomuviljelyssä joka kahdeksas peltohehtaari

Vuonna 2018 luomuviljellyn peltoalan määrä kasvaa 290 000 hehtaariin eli joka kahdeksas suomalainen peltohehtaari kasvaa luomua.

Suhteellisesti eniten luomua on Pohjois-Karjalassa, missä luomun osuus koko maakunnan peltoalasta on tänä vuonna noin 28 prosenttia.

Normaalisti peltoa on viljeltävä kaksi vuotta luomuehtojen mukaisesti ennen kuin sato voidaan myydä luomuna tai käyttää luomurehuna. Siten tänä vuonna siirtymisen aloittavat noin 32 000 hehtaaria tuottavat luomusatoa vuonna 2020.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä