VYR: Maailman viljavarastojen ennustetaan laskevan myös ensi kaudella

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa marginaalista laskua maailman viljantuotantoon 2018–2019.

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa marginaalista laskua maailman viljantuotantoon kaudella 2018–2019, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) uutisoi.

Kulutus jatkaa kasvuaan, joten viljavarastojen odotetaan kutistuvan jo toista kautta peräkkäin, alimmilleen neljään kauteen.

Voimakkaimmin laskevat maissivarastot USA:ssa ja Kiinassa. Soijan tuotannon puolestaan ennustetaan nousevan uusiin ennätyslukemiin. Tähän on merkittävimpänä syynä Etelä-Amerikan soija-alan kasvu.

Vehnän hinta vahvistunut

Vilja- ja öljykasvimarkkinoilla on viimeisen kuukauden aikana ollut kahdensuuntaista liikehdintää. Myllyvehnän hinta vahvistui haastavien sääolojen takia. Soijan ja maissin noteeraukset sen sijaan laskivat. Hintojen muutoksia kuvaaja IGC:n GOI-indeksi pysyi muuttumattomana viime kuusta.

Hintakehitykseen vaikuttivat valuuttakurssien muutokset sekä eri vaiheet USA:n ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa.

Rapsin tuotantoon povataan laskua

Maailman rapsin tuotannon ennustetaan laskevan kaksi prosenttia, suurimpana syynä EU:n ja USA:n pienentynyt tuotanto. Rapsin käytön taas ennustetaan nousevan kaksi prosenttia, joten varastotilanne tiukkenee.

Ennustetta EU:n rypsin tuotannosta on laskettu 21 miljoonaa tonniin. Laskua näyttäisi tulevan viime vuoteen 0,9 miljoonaa tonnia.

Kauran tuotanto vakaana

Maailman kauran tuotanto on asettunut vakaalle tasolla viime kausien aikana. Rehukäytön laskiessa kauran kokonaiskulutuksen ennustetaan laskevan niin kuluvalla kaudella kuin pian alkavalla kaudella 2018–2019. Elintarvikekulutuksen sen sijaan odotetaan pysyvän vakaana.

EU:ssa kauran tuotannon odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Kanadassa kylvöalan ennustetaan laskevan ja tuotannon kutistuvan seitsemän prosenttia. Australiassa poikkeuksellisen kuivat sääolosuhteet ovat hankaloittaneet peltotöitä.

USA:n kaurafutuurit ovat nousseet viimeisen kuukauden aikana 10 prosenttia. Kanadassa vientinoteeraukset nousivat kolmella prosentilla, mutta markkinoilla on hiljaista, sillä viljelijät ovat keskittyneet peltotöihin. Australiassa kauran hinta nousi kauden huippuun niin vanhan kuin uuden sadon osalta. Tukea hintoihin tuli kuivuudesta, joka viivästyttää kylvöjä. Euroopassa puolestaan hinnat ovat pysyneet vakaana tai hieman laskeneet.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja