Olet täällä

Pellonpiennartilaisuus Janakkalassa houkutteli viljelijät koeruuduille (Muokattu)

Tilasiemenen siemenpakkaamo Pelto-Paturi Oy otti vastaan viljelijöitä tutustumaan koeruutuihin ja Paturin tilan kasvustoihin. Koeruuduilla oli kattavasti Tilasiemenen lajikkeita kasvussa ja uutuuslajikkeitakin pääsi ihailemaan. Pelto-Paturi Oy:n siemenpakkaajat Jukka ja Eliisa Peltomäki pitivät esittelykierroksia pitkin päivää.

Todella märkä syksy myöhästytti syyskylvöjä ja kuiva alkukesä on vaikuttanut huomattavasti itämiseen kevätlajikkeilla. Nämä seikat näkyivät myös ruuduilla heikompina kasvustoina. Kasvustoja stressaava kesän alku kuitenkin erottaa jyvät akanoista lajikkeiden välillä.

  • Kaurat olivat hyvällä kasvustolla. Etenkin tämän vuoden johtotähti Niklas näyttää hyvältä.
  • Kevätvehnät ovat myös pärjänneet kiitettävästi. Erityisesti uusi tulokas Helmi on hyvän näköinen ja suosittu KWS Mistral loistaa satoisuudellaan.
  • Syyskasvit eivät koeruuduilla valitettavasti erityisen hyviltä näyttäneet. Syysvehnät kuitenkin saivat kiitosta vahvakortisuudestaan. Erityisesti Ceylonin varmuus näkyy lyhyen ja vahvan korren ansiosta. Rukiit eivät ruuduilla onnistuneet.
  • Ohra on pärjännyt tällä kasvukaudella parhaiten. Tämän vuoden viljellyin mallasohra RGT Planet on satoisa ja tasalaatuinen.

Lohkokierroksen päätteeksi yleisö kyseli tämän kasvukauden ruiskutuksista. Paturin tilalla ruiskutukset painottuivat kesäkuun sateiden jälkeen, kun tautipaine sään vuoksi kasvoi. Korrensääteitä ei pitkän kuivan kauden takia ole käytännössä ajettu lohkoille lainkaan.

Peltomäet vihjaisivat kierroksen aikana, että kauran kukinnan seuranta kannattaa ajoittaa iltapäivälle. ”Sen on viisaampi meille kertonut, että kaura kukkii kello 14-16 välillä ja tänäkin vuonna se osui oikeaan”, siemenpakkaajat tuumaavat.

ProAgria Etelä-Suomen Elina-hanke oli myös esittelyssä tapahtumassa. Näytillä oli muun muassa droonilla otettuja kasvustokuvia ja kuvauksien suunnittelua.

 

Muokattu 17.7.2018: Tilaisuuden järjestävää tahoa tarkennettu viljelijäpariskunnasta Tilasiemenen siemenpakkaajiksi. Lisäksi tarkennus, että Pro-Agria Etelä-Suomi oli mukana Elina-hankkeellaan. Juttua myös muokattu lajikkeiden osalta.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä